Sunday, 25 January 2015

22nd - 23rd January news in Mizo

Latest news collection in Mizo language (News update from Mizoram)
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM

23.1.2015
*MLPC ACT BAWHCHHIA TE COURT IN VANTLANG HNA THAWHTIR
MLPC Act hnuaia thiamloh chantir mi pali te chu CJM court, Kolasib thupek angin nimin khan vantlang hna thawkin Diakkawn Bazar leh a chhehvel phiahfai tir an ni a, Excise department atangin hnathawklai hi uluk takin an vil a ni. Hremna hi Thawhlehni atanga kalpui tan a ni a, a hma hian district court leh a chhehvel an lo thianfai tawh bawk.

Source: Zomuana Chhakchhuak via Kolasib District Special Report Group

*FAI HNATLANG RUNPUI JANUARY 30 HIAN MIZORAM PUMPUI AH NEIH NI DAWN
Vawiin chawhnu khan Pu Joseph Lalhimpuia, Parliamentary Secretary, Education,etc., chuan January 30 a neih tum, Mizoram pumpui huap ‘Fai hnatlang runpui’ huaihawt dan tur relin AMC, Education Department, CYMA, MZP, MSU leh Clean Mizoram Network hruaitute a kawm a. Meeting a rel dan chuan State pumpui huap, bawlhhlawh thenfai hnatlang bul tanna hi January 30, zing dar 7:30 ah Aizawl Electric Veng Sumo/Maxi Cabs Stand ah Chief Minister Pu Lal Thanhawla hova thawh tan a ni dawn a ni.

Pu Joseph Lalhimpuia, Parliamentary Secretary chuan Mizoram chu India ram pumpui a state fai ber nih tum in nikum November thla ah khan Clean Mizoram Movement din tawh in hma a la tan tawh a. Hemi thlawp zawng hian Education Department phei chuan notification pawh chhuah tawh in kan hma kara neih tum ,‘Fai Hnatlang Runpui’ pawh hi chumi hmalakna bul tanna pawimawh tak leh a hlawhtlinna kawng khat a nih tur thu a tarlang a. Clean Mizoram Movement chuan Zoram mipui zawng zawng te ‘Fai hnatlang’ hi tawiawm turin a ngen tak meuh meuh a ni a ti.

Fai Hnatlang Runpui hi meeting in a rel dan chuan Chief Minister hovin zing karah tan hmasak a ni phawt ang a, hemi hnu sikul tan hun zing dar 9:30 atangin Mizoram pumpui a khua leh veng tinah YMA te kaihruaina in sikul naupang leh tlawmngai apiang ten an thawk chhunzawm dawn a ni. Aizawl khawpui chhung bik ah remchan zawkna ngaihtuahin bawlhhlawh hnatlang fehchhuak in an chhek khawl te hi Aizawl Municipal Council(AMC) lirthei ten bawlhhlawh paihna hmunah an paih dawn a. Hemi ni vek hian Sawrkar hnuaia office zawng zawngte chu an hnathawhna hmun leh chhehvel thenfai a nih ve theih nan Meeting chuan Chief Secretary hnenah ngenna a thehlut a. Faina chungchanga mipui zirtirna hun pawh DDK ah January 27 zan dar 6:00-6:30 leh Zonet ah January 28 zan lam programme ah te buatsaih tura ruahman nghal a ni bawk a ni. Chhut lawk dan chuan January 30 a faina beihpui thlak ni hian mipui nuai 3 chuang zet chu an thawhchhuah ngei rin a ni a, Sikul naupang – Primary atanga Higher zirlai zawng zawng te pawh class kal lovin an hnatlang dawn a ni.

Clean Mizoram chungchang relna ah hian Pi M.Zohmingthangi, CEO, AMC, Pi Malsawmthangi, SCERT Director, Pu H.Lalengmawia, School Education Director, Sawrkar mi pawimawh te, NGO hruaitute leh Clean Mizoram Network hotute an tel a ni. (DIPR)

*KTP BIAL INKHAWMPUI ZANIN AH
Mizoram chhung leh ram pawn a Pastor bial hrang hrang ah zanin ațang in Presbyterian kohhran Kristian Țhalai Pawl (KȚP) Pastor bial inkhawmpui hman țan a ni dawn, Inrinni nileng rorel a ni ang a, Pathianni zan ah an țiak ang. In bial in khawnge conference in hman ve dawn le?

*UK IN SCOTLAND THUNEIHNA TAM ZAWK PE TAN
Nikum September thla a Scoland mipui ten United Kingdom atanga zalenna pumhlum neih an hnawl hnu in UK sorkar in a lo tiam tawh ang in Scoland Parliament hnenah thuneihna tam zawk an hlan tan mek a, income tax lak zat tur te, chhiah lakkhawm mipui vantlang tan a hman dan tur te leh Scotland parliament a mipui thlanchhuah roreltute hnathawh dan tur leh kalphung ah te thuneihna sang zawk te London atanga relsak tawh lo in an mahni a rel fel turin thuneihna pek anni tawh dawn a ni.

*1st INDO-BANGLA BORDER MEET MAMIT-AH NEIH A NI
Kum 2012 October 16-17 a India leh Bangladesh inlaichinna tha lehzual a awm theih na tura ram pahnih Home Secretary te Dhaka-a an inbiak na a ram pahnih ri tawn tu District Magistrate leh Superintendent of Police ten inbiakna nei se ti a thu an lo dah tawh bawhzuiin nimin khan Mamit D.C Conference Hall-ah 1st Indo-Bangla Border Meeting neih a ni. Inbiakna hi India (Mizoram sector) leh Bangladesh ramri hrula District Magistrate/District Commissioner te leh Superintendent of Police te bakah officials pawimawh dang ten an nei a ni.

Nimin Meeting-ah hian Indo-Bangladesh border fencing, border trade, ralthuam leh damdawi tawlhruk, dan lova ramri kan, ram pahnih insumdawn tawnna tur leh inlaichinna tha zawk a awm theih nana thil pawimawh hrang hrang te bakah inbiakpawh tawnna tha a awm theih nana hmalak dan tur te sawiho a ni a. Meeting neih leh hunah chuan Mizoram ri tu Bangladesh district pakhat Khakrasuri district koh tel ni se tiin an rel bawk.

Mizoram sector aiawh hian Mizoram district a Bangladesh ramri tu District pathum Mamit District, Lunglei District leh Lawngtlai District atangin Deputy Commissioner, Superintendent of Police leh Home Department atangin Addl Secretary leh OSD, Joint Director, Trade & Commerce Department, Joint Director (Survey) Land Revenue & Settlement Dept., Commandant, Sector Hqrs BSF, R.O, CADC leh S.I.B(aiawh) Lunglei te an tel a. Bangladesh atangin district pahnih - Bandarban Hill District leh Rangamati Hill District atangin District Magistrate te, Superindent of Police, Director, 53 Border Guard Battalion, Ruma, Bandarban Hill District, Additional District Magistrate, Bandarban Hill District, Director, 25 Border Guard Battalion, Additional Deputy Commissioner (Revenue), Rangamati Hill District, Assistant Director Department of Narcotics Control Bandarban Hill District, Assistant Surveyor Officer, DGLR te an tel a ni. Heng mi te bakah hian officials pawimawh dangte an tel bawk.

Zan lamah Bangladesh palai te lawmna chawhlui kilho niin Mizo ziarang phochhuahna hun Mamit Tourist Lodge-ah buatsaih zui a ni. Bangladesh palai te hi vawiin ah an haw leh nghal dawn a ni. (DIPR)

*REAL MADRID HAUSABER
Football club hausa thlang chhuak tu Deloitte football money league 2014 in a tarlan danin khawvel football club ah European Champion Real Madrid chu kum 10 chhung a club hausaber niin an chhut. Kum 2014 chhung a Club hausa an thlanchhuah 10 te chu:-
1. Real Madrid: $639m ($602.7m)
2. Manchester United: $602.3m ($492.3m)
3. Bayern Munich: $566.8m ($500.1m)
4. Barcelona: $563.5m ($560.5m)
5. Paris Saint Germain: $551.5m ($463.2m)
6. Manchester City: $481.9m ($367.2m)
7. Chelsea: $451.1m ($352.4m)
8. Arsenal: $417.9m ($330.2m)
9. Liverpool: $355.8m ($279.5m)
10. Juventus: $325m ($316.4m)

Bracket chhung a mi hi kum 2013 a an sum lakluh zat a ni.

*BREAKING NEWS
Saudi Arabia lal King Abdullah bin Abdulaziz al Saud chu a boral. Amah hi kum 90-a upa a ni. A unaupa Prince Salman chu a aiawh tur a puan a ni.

*HRIATTIRNA
Ni pawimawh – Independence Day leh Republic Day ang chi te lawmna hi mipui ten anmahni ta a ni tih hria a hlawhtlin lehzual nan, a bik takin Sawrkar hnathawk leh officials-te an tel a pawimawh a. General Administration Department chuan heng ni lawmna hi ngai pawimawh a, a lawmna ah te tel ngei thin tur leh kumin Republic Day Lawmna 2015 ah Sawrkar officer zawng zawng te tel ngei turin a hriattir. (DIPR)

*KUM 3 CHHUNGIN KHAWPUI HRANG HRANG AH FREE WIFI PE DAWN
India sorkar laipui hmalakna in Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) chuan kum 3 chhungin India ram khawpui 2,500 ah a thlawn in wifi speed chak chi a pe chhuak dawn. He hmalakna hi financial year thar 2015-16 atanga tan tur a ni a, sum pawh Rs.Vaibelchhe 7,000 ruahman a ni. Wifi hi a tirah a thlawn a ni ang a, a hnu leh zel ah chuan man tlawn te in tariff plan siam a ni dawn niin BSNL chairman and managing director Anupam Shrivastava chuan a sawi.

22.1.2015
*TUIALHTHEI MAN THAR
Mizoram hmun hrang hrang ah MS (Petrol), XP (extra premium) leh HSD (Diesel) man thar chu a hnuaia mi ang hian bithliah a ni a. Oil man thar hi 17.1.2015 zanlai atang khan hman tan nghal a ni.

Sl.No. - Khua - MS - XP - HSD
1. Aizawl - 57.75, 60.75, 47.65
2. Vairengte, Ngopa, Thenzawl, Serkhan, Saitual, Mamit - 57.48, 60.48, 47.50
3. Champhai - 57.96, 60.96, 47.77
4. Kolasib - 57.56, 60.56, 47.54
5. Lawngtlai - 57.66, 60.66, 47.60
6. Lunglei - 57.74, 60.74, 47.65
7. Serchhip - 57.76, 60.76, 47.66
8. Hnahthial - 57.67, 60.67, 47.61
9. Saiha - 57.77, 60.77, 47.67


*TELANGANA AH SWINE FLU DARH ZEL
Nimin tlai khan Telangana Chief Minister K.Chandrasekar Rao chuan thuthar lakhawmtu te hmaah tunhnai ah Telangana state chhung ah swine flu natna vanga boral mi 19 an awm tih a sawi. Swine flu vei mi 30 enkawl mek anni a ti. State sorkar in he natna darh zel loh nan theihtawp in hma a la mek a ni a ti.

*WINDOWS 10 FAVANG BORUAK AH
Microsoft chuan kumin favang chho ah Operating system thar Windows 10 chu tlangzarh hman an tum. Microsoft operating systems group hotupa Terry Myerson sawi danin Windows 10 hi kum khat chhung a thlawn in Windows 7, Windows 8.1 leh Windows Phone 8.1 hmangtute tan a thlawn in upgrade an phalsak dawn a ni.

*ASSAM AH MUSLIM AN PUNGCHAK BER
India ram a chhiarpui 2011 a neih a sakhaw hrang hrang awmzat tlangzarh tur ah rampumah Assam ah Muslim sakhaw zuitu an pung chak ber a. Rampum ah kum 2001-2011 chhung a an punna chu 24% a ni a, hei hi chhiarpui hmasa aiin a tlem a ni. Assam a an punna zat chu 34.2% a ni a, an pun tlemna ber chu Meghalaya, Odhisa leh Arunachal Pradesh te niin 1.0% in an pung a ni. Mizoram chhung bik ah chuan Muslim sakhaw zuitu 1.4% in an pung a, chhiarpui hmasa 2001 khan 1.1% in an pung a, chhiarpui neih inkar a an punna zat chu 0.3% a ni.

*NDIA A SAKHAW CHHIARPUI KIMCHANG TLANGZARH DAWN
India ram sorkar laipui chuan karleh lam ah kum 2011 chhiarpui neih atanga ramchhung a sakhaw hrang hrang betu awmzat leh an pun chak leh tlakhniam dan tarlanna (religion-based data of Census 2011) chu a tlangzarh dawn ni a sawi a ni. Dan tlangpuiin sakhaw betu awmzat tarlanna kimchang hi chhiarpui neih atanga kum 4 chhung a tlangzarh thin a ni a, sorkar hmasa UPA II khan inthlanpui an hnaih tawh avang khan an tlangzarh hman ta lo a ni.

No comments:

Post a Comment