Friday, 28 February 2014

27th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
27.2.2014
*55th KTP General Conference chu zanin khan Khawzawl a neih tan a ni ta, Zanin dar 7:00 thleng khan inkhawmpui palai mi 15,600 vel an thleng tawh. Lirthei: Bus: 246, Car: 199, Pick Up: 129, Sumo: 281, Bike: 415, Truck: 1, Jeep: 3, Gypsy: 3, 407: 3, 207: 14 hman an ni. KTP Diamond Jubilee meichher chu CKTP Leadear Rev. Lalrinmawia'n a chhi kai ta.
 
*55th KTP General Coference zan 1-na pandal inkhawm
Pix courtesy: https://www.facebook.com/groups/307184876013774/
55th KTP General Conference Khawzawl

55th KTP General Conference Khawzawl

55th KTP General Conference Khawzawl

55th KTP General Conference Khawzawl


*DDK AIZAWL PROGRAMME TLAI DAR 3-AH TAN ZIAH A NI DAWN
DDK Aizawl chuan March ni 1, 2014 atangin nitin tlai dar 3:00- ah programme a tichhuak dawn a. Mizo tawnga chanchinthar puan hun pawh zan dar 7:00 ni tawh loin zan dar 6:30 a ni tawh ang a, North East News pawh zan dar 6:45-ah puan a ni tawh ang. Chanchinthar langsar zual pawh tlai dar 5:00-ah puan a ni ziah tawh ang. DDK Aizawl programme hi pawhsei anih dawn tak avangin Mizoram Cable TV Operator zawng zawngte chu tlai dar 3:00 atanga zan dar 8:00 thleng nitin satellite atanga la chhawnga pe chhuak ziah tura hriattir an ni.

DDK programme pawhseiah hian Kut Hnathawktute programme tlai dar 5:30 ah, Hriselna programme tlai dar 6:00 ah, Zirtawpnia Live Phone-in puanchhuah thin chu zan dar 7:00 atanga dar 8:00 ah, Lengzem leh Pathian fakna hla khaw hrang hrang amite thlan pawh Thawhtan, Inrinni leh Pathianni zan dar 7:30 ah a chhuak tawh thin ang.
 
*HEROIN MAN
Excise & narcotics department chuan nimin khan Lalremi (34) d/o Thanthlir (L) Tahan, Myanmar hnen atangin gram 2.5 an man a. Nimin vek khan Electric Veng Power House bulah Lalthanpuii (27) d/o Laldingliana, Zokhawthar leh T. Lalrinawma (20) s/o T. Vanlalchuana, Zokhawthar te hnen atang 33.2 grams an man bawk.

Heng Heroin te hi Myanmar atanga rawn lak ve ve niin Aizawl-a hralh tura tih a ni.

Tualchhung rate ah chuan Rs. 1,20,000/- man vel ni a chhut a ni. END te hian an mi man te hi NDPS Act ‘85 hnuaiah thubuai an siamsak a ni. -DIPR
 
 *Court-in R Tlanghmingthanga man phalna a tichhuak

Chief judicial majistrate (CJM), Michael L Sailo chuan nimin khan inthlan dawna affidavit dik lo thehluta Health minister hlui, R Tlanghmingthanga puh a nih chungchangah nimin khan R Tlanghmingthanga man theihna tur, warrant of arrest a tichhuak.

R Tlanghmingthanga hi nikuma Mizoram Assembly inthlan dawnah affidavit dik lo thehluta puh a ni a; hemi chungchang hi returning officer chuan chhui zuiin, a report chu Aizawl SP-ah a thehlut a ni. Police-te chuan R Tlanghmingthanga puhna chu an chhui zui a, affidavit dik lo a thehlut ngei nia an hriat avangin police-te hian Court-ah warrant of arrest an dil ta a ni.

Police-te'n warrant of arrest nei tawh mahse nimin thleng kha chuan R Tlanghmingthanga hi man a la ni lo a; remchang hmasa berah man a nih tur thu, case IO chuan Vanglaini a hrilh. R Tlanghmingthanga laka warrant of arrest Court-in a pek chhuah hi bailable a ni.

R Tlanghmingthanga hian a affidavit-a thubuai nei lo angin a ziak a, mahse thubuai a nei mek nia puh a ni.
Source: http://www.vanglaini.org/tualchhung/15644#sthash.8Vzc2gkG.dpuf
 
*Nizan dar 11:50 khan Rangvamual Truck Terminal bul kawngsirah Saienga (22) S/o. Saichhunga (L) Zonuam Berampu veng ruang chhar a ni a, Excise duty ten an hmu a, Vaivakawn Police Out post hriattir a ni a, a ruang hmuh anih hian a thihna a la reilo nia hriat a ni a. A chalah hliam kak a awm a, a beng leh hnar atangoin thi a chhuak bawk. A thih chhan hi mahni chesual aiin kut tuar a nih a rinawm zawk a, he thu buatsaih lai hi chuan a titu man emaw rinhlelh man emaw an kla awm lo nia thu dawn a ni.
Source: Kiddy Vanchhawng via Special Report Group
 
*Zanin atangin Khawzawl ah Kristian Thalai Pawl (KTP) General Conference vawi 55-na chu tan a ni dawn ta. Vawiin hian KTP member ten inkhawmpui hmang turin Khawzawl an pan ang.
pix; Zautea Khalthang
Khawzawl
 

26th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
26.2.2014
*PENSION DAWN
C Lalniliana & V Sapchhunga IAS
Mizoram sorkar hnuai a officer senior 2 - C.Lalniliana, Director of Agriculture (Research & Education) leh V.Sapchhunga, IAS, Deputy Commissioner, Lunglei te chu 28.2.2014 hian superannuation pension in an chhuak dawn ta.
 
*LAWNG CHHIATNA THLENG VANGIN INDIA LAWNG SIPAIZAHOTU BANG
Tukin khan India lawng sipaite tuihnuailawng (Submarine) pakhat INS Sindhuratna chhungah meikhu nasa taka a chhuah avangin lawng sipai(Navy) 7 in hliam an tuar a officer 2 te chin hriat loh in an bo mek, hliam tuar te hi helicopter hmangin INS Ashwini hospital ah phurh chhuah vek tawh anni. He chhiatna thlen lai hian INS Sindhuratna ah hian lawng sipai 94 an chuang a, nikum may - december chhung khan he tuihnuailawng hi Russia ramah cheithat tir niin nikum december thla khan Indian Navy te hnenah hlan let chauh a ni a. Cheithat a nih hnu a mumal tak a hman tan anih laiin he vanduaina hi Mumbai lawngchawlhna atanga 80 Km ah an awm laiin a thleng ta a ni. He chhiatna thleng avang hian India Navy hotuber Admiral DK Joshi chuan a ma mawhphurhna ah ngaiin banna a thehlut a, a banna thehluh hi sorkarin an pawmsak a, Vice Admiral RK Dhowan chu Navy hotuber mawhphurhna lo la rih tur a hriattir a ni bawk. Nikum august 14 khan INS Sindhurakshak chhungah pawh chhiatna liantham tak a lo thleng tawh bawk a nih kha.
 
*Zan khat riak a Mizoram sum mamawh te zirchiang tur a lo kal 14th Finance Commission member-te leh officer-te chu vawiin khan Mizoram an lo thleng. Finance Commission member-te hi Finance Minister Pu Lalsawta, Parliamentary Secretary Pu K.S. Thanga leh Chief Secretary Pi L. Tochhawng te’n lo hmuakin, Mizoram mipuiten beiseina sang tak nen an lo kal an chan thu Finance Minister chuan Commission member-te chu a hrilh a ni.

14th Finance Commission Chairman Dr. Y.V. Reddy chuan Mizoram an cham chhungin harsatna leh mamawh state-in a neihte chu hriat a zirchian an duh thu leh, a theih anga hmalak an tum thu a sawi bawk.

Finance Commission Member-te hi Assembly House Annexe Conference Hall-ah tlawmngai pawl hrang hrang aiawhte, Local Bodies aiawhte leh pawl dang hrang hrang atanga aiawhte nen inkawmna hun an hman hnu ah Chief Minister-in zanriah a kilpui ang a. Naktukah Chief Minister hovin Assembly House Annexe Conference Hall-ah hian meeting an nei leh ang.

14th Finance Commission hi an Chairman Dr. Y.V. Reddy leh member pathum - Sushama Nath, Dr. N. Govinda Rao leh Dr. Sudipto Mundle leh Secretary Ajay Narayan Jha bakah Officer pawimawh dangte hovin an lo kal a ni. - DIPR
 
*Naupang huaisen lawmman National Bravery Award , 2013 dawngtu Mizo naupang palite hnenah Mizoram State Council for Child Welfare (MSCCW) chuan vawiin khan chawimawina thuziak leh pawisa fai cheng singkhat theuh an hlan a ni. Mizo naupang zing a huaisen lawmman dawngtu te chu:

Hani Ngurdinthari, kum 15, Lengte, Mamit District. Hani Ngurdingthari hian kum 2013 khan a thiante Dialdawk lui a tla tum li lai a chhanchhuak a ni. March 9 khan a thiannu Lallawmawmi D/o Hmunsiama tui tla chhanhimin, April 29 khan Malsawmzuali D/o Lianmawia a chhanchhuak leh a, May 11 khan a thian te pahnih Zorinpuii D/o Zohmingliana leh Lalchhanhimi D/o R.L. Daniela te a chhanchhuak leh a ni. June 8 khan Malsawmtluangi leh a thiante nena ram atanga an haw Dialdawk lui an kan laia tui lianin a lak Vanrosanga pawh a chhanchhuak bawk a ni.

Malsawmtluangi (L), kum 13, Lengte, Mamit District, Lalduhawmi fanu hian June 8, 2013-a a thiante nena chawhmeh la a an ram kal haw chu Dialdawk luiah an chesual a, a nau Vanrosanga leh a thiannu Lallawmawmi te chu tuiah an tla a. Malsawmtluangi hian chhan tumin luiah hian a zuang thla ve nghal a, mahse tui a thiamloh avang leh tui a khauh em avangin chhan hman lovin a nunna hial a chan phah ta a ni.

Vanlalhruaia, kum 10 , Hmunsam Veng, Mamit, Lalramnghinglova (L) fapa hian May ni 4, 2013 khan a thiannu Zomuanpuii Tuidai luia tla chu a chhanchhuak a. Vanlalhruaia leh a thiante pahnih Zomuanpuii leh Lalramdinthari te hi Tuidai Darbenli-ah an kal tumin an thiannu Zomuanpuii chu tlusualin Tuidai luiah a tla thla a, Vanlalhruaia hian chhanchhuah tumin luiah a zuanglut ve nghal a, Zomuanpuii tui atanga a lak chhuah hnu ah, khaw chhungah midang pun turin a tlan lut lehnghal a ni.

Remlalhruaitluangi, kum 9, Hruaikawn Champhai District D/o Vanlalthanga. April ni 4, 2013 khan Remlalhruaitluangi hian a thiante pahnih Maichammawii leh Lalthanpuia, Tiau luia tla chu chhan tumin theihtawpin a bei a, Lalthanpuia chu chhanchhuakin Maichammawii erawh a chhan hman ta lo a ni.

National Bravery Award dawngtu te hian hian medal, chawimawina thuziak leh pawisa fai an dawn bakah class XII an zir zawh thleng scholarship an dawn ang a, Engineer leh Medical lama kalte chu an graduate thleng scholarship pek an ni ang.

National Bravery Award hi mizo zingah mi 26 in an lo dawng tawh a, an zinga mi 9 te hi thih hnua hlante (posthumous awardee) an ni. -DIPR
 
*Excise & Narcotics Department (END) te chuan vawiin chhun dar 1:30 khan Champhai Jail Veng-ah Heroin gram 9 an man a, a neitu, Lalhmangaihsanga (20) s/o Zothanngura, Champhai Venglai an man nghal bawk.

Heng Heroin te hi a neitu hian Tiau atanga a lak a ni a, Penicillin bur 20-ah dah in Sumo-a Aizawl panpui a tum mek laiin man a ni. Heng Heroin man te hi local Market-ah chuan Rs. 47,000/- man vel ni a chhut a ni.

Lalhmangaihsanga hi Section 21 (b) of The Narcotics Drugs & Psychotrophic Substances Act, 1985 (NDPS Act, 1985) hnuaiah thubuai siamsak nghal a ni. -DIPR

Tuesday, 25 February 2014

25th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
25.2.2014
*"Tho La Eng Rawh" tih thupui hmang a, Kriatian Thalai Pawl (KTP) General Conference, Diamond Jubilee lawmna ninghal tun Ningani atanga March ni 2 thlenga Khawzawla neih tur atan ngawrh taka inbuaitsaih a ni.

Pandal lian tawk, mi sing 1 vel len theihna tur, a dung feet 288 a vang feet 160 chu Khawzawl Vengthar Field No 1-ah sak zawh thawkhat a ni tawha, tunah chuan a chhung chei hna tlemte leh thil dang thenkhat zawhfel mai thieh turte chauh a awm tawh a, a pannga kawng chei leh Ceiling siam hna te chu tunhnai khan zawhfel an ni.

KTP General Conference-ah hian thupui atan- “ Thola eng rawh “ tih thlan a nia, he thupui hmang hian KTP hruai tu hlui pahnih, Rev H Lalrin mawia leh Rev Lalzuithanga te leh Upa C Ngurthantluanga ten Pathian thuchah an sawi thin dawn a ni. He Thalai khawmpui-ah hian Thalai tana tangkai tur, Multiplex Programme – Thupui 4 nei hman a ni dawna, chutah chuan Upa Lalbiakzuala, Central YMA President ni bawk hovin Thalaite hmathlir- Zu leh Ruihhlo chungchangah tih zirho a ni anga, Central KTP Asst. Secy. Pu Lalmuanchhana hovin – Thalaite hmathlir- Globalization leh Social Media-ah tih zir a ni anga, tupui pathumna, Thalaite hmathlir-Harsatna hmachhawn chung changah tih chu Mout Everent lawn chhuaktu-Pu David Zohmangaiha hova zir a ni anga, thupui hnuhnung ber, Thalaite hmathlir- Thalaite hmathlir- Hlem hletna-Corruption chungchagah tih chu PUC a Assistant Professor, Tv Lalthlamuana hoa zir ho a ni ang.

He Conference-ah hian KTP Diamond Jubilee lawm nghal tur a nih avangin March ni 1-ah Diamond Jubilee Concert ropui tak neih tum a nia, hetah hian tunlaia Zaithiam te bakah hranghlui thahnem tak zai tura beisei a ni.

He Conference ah hian tun thla ni 28 Zirtawp zing ah kum 2014 atanga kum 2016 thlenga hruaitu thar tur thlanna neih a ni ang, hemi ni hian chhun lamah rorel palai ten agenda ngaihtuahin ro an rel dawn a ni. He thalai khawmpuiah hian Zaipawl pui, Bial zaipawl zawng zawng infinkhawm in Jubilee lawm nan Pathian fakna hla tum 2 an rem dawn a ni.

Khawmpui chhim tur hian Taiwan atang leh Mizoram chhunga Lairam Isua Krista Kohhran atang in Palai an lo tel beisei a ni. Conference chhung hian Pathian biak inkhawm tum 6, Fellowship tum 2, bakah Variety Programme tum, Jubileet Concert leh Multiplex programme tum khat theuh neih a ni ang. - Source: Lalhmachhuana Tochhawng via DINGDI Group
Pix:Amby Kop
KTP Diamond Jubilee Logo
 
*BAWNGKAWN IN WINESHOP AN DUH LO
Bawngkawn Branch YMA chuan Mizoram sorkarin zu khapna Burna Dan hlih a, Wine Shop siam leh a tum nia an hriat avangin, sorkar in a zuar leh dawn anih pawhin Bawngkawn veng chhungah chuan wine shop awm lo se tiin an rel.

Bawngkawn YMA te hian kar kalta khan he thu hi ngaihtuahin, sawrkar chu an veng chhungah Zu zawrhna dawr siam tir lo turin an ngen a. Bawngkawn mipuite leh Bawngkawn venga In leh lo neite pawh, hetiang atan hian an In te mi luah tir lo turin an lo ngen lawk bawk a ni.
Source: Lalhmachhuana Tochhawng via DINGDI Group
 
*Mizoram Legislative Assembly member-te leh Synod Executive Committee member-te chu vawiin khan JM Lloyd Hall, Synod office ah an inkawm a. He inkawmhona programme pawimawh tak hi Synod Moderator Rev.K.Lalhmuchhuaka’n a kaihruai a ni.

Mizoram Synod chuan ram hruaitute chu Pathian ruat an ni tih kohhranin a pawm a, ram roreltute leh kohhranhote hi Pathian hruaina zuia thawkho tur an ni, an ti a. MLA te chu hleih nei lova dik taka rorel tura ngenin ram hmasawnna hnukpui an thawhna kawngah theihtawp chhuaha bei turin a sawm a. Mizoram leh Cachar inri na venhim thu ah ramri hrula chengte sahimna mai bakah, an huan lo ram venhim leh thlamuang taka an khawsak theih nan sorkarin tan a lak tulin a hria a. Eirukna chu ram hmelma, mihring nun leh rilru tichhetu a nih avangin tibo tura an hmalakna chu hlen chhuak ngei turin an beisei thu an tarlang bawk. MLTP Act, 1995 chungchanga kohhran ngaihdan tarlangin, he dan kenkawh hi kohhranin a thlawp a, chak taka kalpui zel turin ram hruaitute an ngen a ni. -DIPR
 
*RAHUL GANDHI AN VAWIIN AH GUWAHATI TLAWH DAWN NIMIN AH MI 1 INHAL HLUM
Vawiin hian Congress Vice President #Rahul Gandhi chuan Guwahati ah vantlang inkhawm a nei dawn a, a programme hman tur hi a hma ni a thihna thleng vang in khauh takin venhimna kalpui mek a ni. Nimin zing dar 10 khan Dispur a Asssam sorkar secretariat hma ah nitin inhlawhfa a eizawng Pranab Boro(45), #Guwahati a Garchuk veng a mi chu amah leh amah a inhal a, a hliam tuarlo hian Gauhati Medical College Hospital ah nimin tlai dar 4:20 khan a boral a ni. Amah hi Guwahati khaw chhung a miretheite hnena ram pek duhtu pawl Krishak Mukti Sangram Samiti (KMSS) member a ni. Hetiang hi thil awmdan a nih mek avangin KMSS chuan Assam ah bandh an huaihawt mek bawk a ni.
 
*MIZO TLANGVALIN Ph.D DAWNG THAR
Tv. R.Vanlalvena, Buarpui, Lunglei District chuan Department of Geography, North Eastern Hill University, Shillong atangin Doctor of Philosophy (Ph.D) a hmu thar. Kan lawmpui e
 
*MIZORAM SYNOD CHOIR MUSIC VIDEO ‘Aw Isu, min kai ang che’ tih chu ni Feb. 28, 2014 Zirtawp zanah KTP Gen. Conference, Khawzawlah Tlangzarh a ni dawn ta. He Album-ah hian Hla 11 a awm dawn a, Sap hla lehlin 6 leh Mizo phuah 5 a ni ang. DVD mai bakah Data Disc a keng tel nghal dawn a; Data Disc-ah hian Convert ngai lovin awlsam taka a hla kan neih theih nan a hla zawng zawng MP3 te, Music Track te leh hla Copy fiah felfai takin pdf file-in a awm dawn bawk a ni.

He Music Video Album hi Rs. 160/- man tur niin, Thalai Pawl leh Group-a zuar chhawng duh tan Music Home, Chanmari (Ph 9774393985 / 9436152636)-ah Booking a tih lawk theih a; Aizawl pawn lam tan pawh Khawzawl a lam mai theih turin mahni Copy duh zat sawiin a Order lawk theih bawk e.
Source: Ralte Mesa
Mizo Synod choir Album cover

Monday, 24 February 2014

24th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
24.2.2014
*VAWK PUM-A A SA KG AWM ZAT TUR CHHUTCHHUAH DAN
Teh daih a kan ti maithei. Sa ser thinten an hisap dan ber hian kan han chhut thin a, a dik tlangpui zel mai a, la hre lo te kan awm takin kan tarlang ve mai mai ang e. Vawk lenzawng, a pum-a teha inchi zat atanga 25 paihin a chhuak chu 5-a puntir lehin a Kg zat tur tlangpui (a then chu a dik chiah a) a chhuak a. Entirnan, i vawk kha a puma teh (kualin) inchi 50 ni ta se, 50 atangin 25 paih la, 25 a chhuak ang a, 25 chu 5-in puntir leh la 125 a chhuak ang a, chu chu vawk hetianga lian-a a Kg zat chhuak thin a ni. A lenzawng sawi dan hi hmun hrang hrangah a inang lova, tuna entirna kan sawi pawh hi thenkhat chuan inchi 50 an ti a, thenkhat chuan inchi 25 an ti bawk. Tin, vawk hi a mawng bawr a inang lova, tlem chuan chu chuan a tidanglam thei a, mahse, a dik tlangpui. - Jesse L Paite
 
*MAL BOOK OF THE YEAR TOP 20
Mizo Academy of Letters (MAL) chuan kum 2013 chhung a Mizo tawng a lehkhabu chhuak zing a Book of the Year turin a hnuai a lehkhabu te hi top 20 atan an tlang chhuak:
Baibel - Zarzokimi
Chutiag pawh a ni lo ka nu - Lalhmingliana Saiawi
Hlim ve I duh em? - Evan Lalramzauva Ralte
Jail Run Thim - C.Zama
Ka Lung Ram - H. Lalnunzira
Khami zan kha ka hre reng asin - Lalthantluanga Chawngthu
Lamlian Lehlam - Lalhruaitluanga Chawngte
Lengdawn - C. Lalhruaitluanga
Mihring leh a Sakhua - Lalchhuanawma Tochhawng
Mitthi Privatise - Vanramchhuangi
Mizo Culture - B. Lalthangliana
Mizo History Kamkeuna - R.K.Lalhluna
Pro. Pastor a ni si - Lalhriata
Ramada 19 - Zirsangkima
Riakmaw Cabin - L.P. Mawia Hlawndo
Thangliana - Lalhruaitluanga Ralte
Thinglubul- Lalpekkima
Vullai a Tliak - Duhawma Pachuau
Zo Liantuaii Thliah - Rohlupuia Chhangte
Zoram Mi hrangte an vanglai - C. Lalnunchanga
 
*BAJAJ IN CAR NI CHIAH SILO 4WHEELER MOTOR THAR SIAM CHHUAK
India ram a lirthei siamchhuaktu lar Bajaj Auto chuan car tih dawn a car nih chiah silo rickshaw tih dawn a ni chiah bawk silo lirthei chhuak thar ke pali nei RE60 an tih chu kumin October thla atang hian zawrh chhuah theih an in beisei. He motor thar hian autorickshaw ke pathum nei chi ho a luahlan hneh hle tur a rin lawk a ni. RE60 hi Kg 400 a rit niin darkar 1 ah km 70 a chakin a tlan thei a, gasoline emaw compressed natural gas (CNG) a hmang ang a, aman pawh Rs.Nuai 2 vel bawr ni tur a rin a ni. Car ni bawk silo rickshaw ni bawk silo hi sorkar in a category tur a ngaihtuah mek niin Bajaj Auto Managing Director Rajiv Bajaj chuan a sawi.
#Lamtluang page hi i thiante lo like tir ve rawh le.
 
Bajaj RE60
pix:zigwheels.com
*#Mizo_Idol thlan thar a 2-na nita Lalhlumawii chu an khua Hnahthial Joint Village Council in Mizo Idol thlan na a 2-na a nih lawmpui nan Rodeo Scooty an leisak dawn. Lalhlumawii hian tunkar Ningani hian an khua pan a haw a tum a, an khawmi ten ropui tak a lo hmuah an tum ni a sawi a ni.
Lalhlumawii, Hnahthial, Mizo Idol top 2,
pix: www.facebook.com/MizoIdol
 

22nd - 23rd February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
23.2.2014
*NE-A UNIVERSITY THA BER MZU
Mizoram University (MZU) chuan National assessment & accreditation council (NAAC) atangin 'grade A' a hmu. NAAC hi India ram university leh college dinhmun zirchianga grade petu a ni.

North east-ah chuan NAAC-in assessment a neih tawhah NEHU leh MZU chiahin grade A an nei ni a hriat a ni. NEHU in grade point 3.01 a hmuh laiin MZU chuan 3.12 a hmu a ni.
Source: Aitea Ralte via Times Corner Group
 
22.2.2014
*Mizo Idol thar Grace Lalchhanhimi chu vawiin khan an khua Kolasib ah ropui tak a lo hmuah a ni.
 
Mizo Idol Grace Lalchhanhimi, Kolasib
Pix: www.facebook.com/MizoIdol

 
 
*IIIT MANIPUR AH DIN DAWN
#Manipur CM Okram Ibobi Singh chuan an state chhung Senapati ah Indian Institute of Information Technology (IIIT) din a nih tur thu a sawi. IIIT hi public private partnership hnuai a din tum niin Union Ministry of Human Resources team pawhin a hmun ah an enfiah tawh a reilo te ah hma lak chhoh tum a ni. {Mi state chuan zirna in tha hi an nei leh mai thin, rualawh a na}

Friday, 21 February 2014

21st February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
21.2.2014
Grace Lalchhanhimi, Mizo Idol 2014
pix courtesy: www.facebook.com/MizoIdol

*#MIZO IDOL 2013-2014 final result puan a ni a Mizo Idol thar atan Grace Lalchhanhimi (21), Kolasib chu thlan a ni ta. Mizo Idol hian Rs.Nuai 1 leh Mahindra Rodeo scooty a dawng ang a, 2-na Lalhlumawii (Bteii), Hnahthial niin Rs.Sing 5 a dawng ang a, 3-na chu Lancy Remlalhruaii, Serchhip niin Rs.Sing 2 leh sang 5 a dawng ang.
 
*PM IN INTHLAHNA THU A SAWI
India Prime Minister ni mek Manmohan Singh chuan vawiin khan Prime Minister a nihna anga Parliament a thusawi hnuhnun ber tur chu vawiin khan a nei. PM hian UPA in sorkarna lo chang leh pawh nise Prime Minister nih a tum zui tawh loh thu a sawi. Vawiin a thusawi ah hian PM a nih chhung a 'Food Security bill' leh 'Telangana bill' passed a nih chu lawmawm a tih thu a sawi lang tel a ni. Manmohan Singh hi kum 82 mi niin kum 2004 atang khan India ram PM hna tum 2-na a chelh mek a ni. Amah hi Assam atanga Rajya Sabha MP nilai mek a ni bawk. India ram PM 13-na niin Sikh zing a PM ni hmasaber a ni a, Jawaharlal Nehru tih loh ah chuan PM term vawi 2 a zawn a hmang tluantling thei tur a ni bawk.
 
*GOOGLE IN WHATSAPP LEI IN HUAM
Internet search engine lar google pawhin facebook tih thikin mobile messaging hmanna lar whatsapp chu facebook ho in lei an tumna aia man tam $19 billion in an dawr a, mahse thudawnna in a sawi danin whatsapp C0-founder Jan Koum chuan a pawisa in tlem zawk mahs e facebook hnenah whatsapp chu lei tur a tum zawk thu a sawi.
 
*Mizoram Journalists' Association, Champhai District chuan vawiin khan an din cham kum 25-na, Silver Jubilee chu I&PR Auditorium, CHANEM Building-ah an lawm a. Pu TT Zothansanga, Parliamentary Secretary chu khuallian a ni.

Thursday, 20 February 2014

19th - 20th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
20.2.2014
*AIZAWL BAZAR AH BOMB PUAK
Zanin dar 11:40 vel khan Aizawl chawhmeh Bazar chhung a bawngsa zawrhna ah gelatin ni a rin bomb a puak a, thi leh hliam an awm hriat a ni lo a, mahse a bul hnai a in darthlalang te a keh nual ni a sawi a ni.
bomb explode in Aizawl bazar
pix: Zoremliana Hauhnar via Special Report Group
 
*Bengchheng nasa tak karah #Telangana bill chu Rajya Sabha in an passed ve leh ta a ni.
 
*Mizo Acamdemy of Letters, Sahitya Academy leh Agartala a, North East Centre for Oral Literature (NECOL) buatsaihin vawiin khan MBSE Conference Hall, Chaltlang-ah Mara tawng zirhona “Symposium on Mara Language” neih a ni a. Nileng awh he zirhona hi Art & Culture Minister Pu R. Romawia’n a hawng. Symposium ah hian Govt. Saiha College Associate Professor pathum - Benjamin Francis Nohro, Thasia T. Ayzu leh Dr. Chawngkhuma Chawngthu bakah Fisheries Department Joint Director (Rtd.) Pu Heili T. Ayzu te paper buatsaih chu ngaihthlak leh zirho a ni. -DIPR
 
*Mizo hla phuah thiam, poet of the century tia koh Pu Rokunga pian champhaphak vawi 100-na lawmna vawiina Vanapa Hall-a Rokunga Memorial Society in an buatsaih chu Chief Minister Pu Lal Thanhawla’n a hmanpui.
 
*FACEBOOK IN WHATSAPP LEI DAWN
Facebook company chuan tunhnai a mobile messaging nana hman lar tak Whatsapp chu US $16 billion in an lei dawn. An in dawrna ah hian Facebook hian pawisa faiin $4 billion leh stocks in $12 billion a in Whatsapp hi leisak turin an in be fel a ni. #Whatsapp hotupa Jan Koum pawh in FB board of directors a zawm thar dawn bawk a ni.#Mizo te zingah pawh smart phone hmang chin chuan Whatsapp hmang lo chu tlem te anni tawh zawk hial awm e.
 
19.2.2014
*RAK ZU LEH BEER MAN
Excise & Narcotics Department (END) Champhai station chuan tukin zing dar 2:10 khan Melbûk daiah duty-in Sumo Regn. No. MZ-04/3074 atangin Rakzu litre 500 (five hundred litres) leh Beer case 12 (228 cans) Diablo an man a. Heng zu neitu: - Lalbiaktluanga (24) s/o Kapchhuanga, Dawn, Lunglei District a awm anga inchhal, tuna Zokhawthara khawsa mek leh Sumo Driver, Dawngsianmuan (19) s/o Thangsuanhau, Bethel Veng, Champhai an man bawk a ni. An thurualpui tho, Vanlalmuana (20) s/o Lalpiansuala (L) Kanan Veng, Champhai leh a Scooty Regn. No. MZ-01/G-9939 pawh an man tel nghal a ni.

Vanlalmuana, Kanan Veng, Champhai hian a Scooty-in hma a hruai a, kawng a clear leh clear loh endiktu a ni a, hei hi hriain Excise & Narcotics-te chuan an lo man hmasa a. Tichuan Sumo hian zu phur chungin a hnungah a rawn zui a, an lo man ta a ni.

Heng an mi mante hi MLTP Act, 1995 hnuaiah Excise & Narcotics-te chuan thubuai an siamsak a ni. -DIPR
 
*Rajya Sabha ah #Telangana bill sawiho lo a tin darh a ni.
 
*MBBS AIIMS, New Delhi a zir duh class 12 passed leh exam tur te tan online registration 17th February, 2014 - 17th March, 2014 thleng an website ah a tih theih e. Hre chiang duh chuan Technical Wing, Higher & Technical Education, Chaltlang ah Office hun chhungin zawhfiah theih a ni e.
 
*Tamil Nadu Chief Minister Jayalalithaa chuan Rajiv Gandhi thahna chungchang a hrem tawk lung in a tang mek mi 3 Murugan, Santhan leh Perarivalan te chu ni 3 chhung a chhuah zalen anni tawh tur thu a sawi. Jayalalitha hian heng tual thahna a inhnamhnawih te hian kum 23 chhung tan in ah an awm tawh a sorkarin chhuah zalen hi a duh a ni a ti. Rajiv Gandhi thah chungchang ah inhnamhnawih a puh dang tang mek Nalini, Jayakumar, Robert Paes leh Ravichandran te pawh chhuah thuai annih tur thu a sawi.
 
*CHIEF MINISTER BANG
Andhra Pradesh Chief Minister Kiran Kumar Reddy chuan vawiin khan Telangana state thar siam tur duh loh vangin Governor hnenah banna a thehlut a, congress party a chhuahsan nghal bawl. A rual hian congress MLA 5 te pawn banna an thehlut bawk. #Telangana bill hi Rajya Sabha ah sawiho mek a ni.
 
*VIDARBHA STATE THAR NGIAT VE DAWN
Nimin lawkah Lok Sabha ah #Telangana state thar siamna tur bill passed a nih hnuah Republican Party of India President, Ramdas Athawale chuan 24 February atangin Maharashtra atanga Vidarbha state thar siam ngiat in chak tawkin hma an la dawn niin a sawi.

Tuesday, 18 February 2014

16th - 18th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
18.2.2014
*MIZO TLANGVAL IN Ph .D HMU THAR
Lalremruata Hauhnar, Ph.D
Tv. Lalremruata Hauhnar (Tetea) s/o. Lalchhuanmawia, Ramhlun North, Aizawl chuan vawiin khan School of Life Sciences, Jawaharlal Nehru University, Delhi atangin Doctor of Philosophy (Ph.D) a dawng thar. A thesis hi 'Analysis of GPI-GnT complex in Candida albicans: Focus on CaGpi15' tih a ni. Kan lawm pui e.
 

Lancy Remlalhruaii (Mizo Idol top 3)
Pix: https://www.facebook.com/MizoIdol



*Mizo Idol top 3 ah Lancy Remlalhruaii, Serchhip a tla. Ti hian Mizo Idol final chu Grace Lalchhanhimi, Kolasib leh Lalhlunmawii, Hnahthial ten an in chuh dawn ta a ni.

*Vawiin khan Directorate of Advertising & Visual Publicity (DAVP), Ministry of Information & Broadcasting chuan Aibawk-ah Sorkar Laipui in thingtlang hmasawn nana ruahmanna hrang hrang a duan, a bikin Bharat Nirman Campaign hnuaia ruahmanna leh scheme hrang hrangte a kalpui dan leh hnathawh dan te thlalak hmanga pholanna(Photo Exhibition) an buatsaih. Photo Exhibition hi BNRGSK Hall Aibawk-ah neih niin February ni 22 thleng a awh ang. Photo Exhibition hi Aibawk VCP Pu Lalthakima’n a hawng a ni.

Sorkar Laipui ruahmanna hrang hrang te chipchiar taka mipui hnenah thehdarh leh zau zawka heng ruahmanna chungchang an hriat theih nan Photo Exhibition hi Field Exhibition Unit, DAVP Aizawl, YMA Aibawk Branch leh Aibawk VC te thawhhona in buatsaih a ni. Hetiang Photo Exhibition hi Mizoram hmun khaw hrang hranga a lo buatsaih tawh thin a ni, tun thla pawh ni 4 pawh khan hetiang programme hi Seling-ah an lo buatsaih tawh a ni.

*Vawiin khan Lok Sabha ah Andhra Pradesh atanga state thar siamna tur Telangana Bill chu passed a ni ta.
 
17.2.2014
*AAM AADMI PARTY MIZORAM AH DIN
Vawiin khan Habung Payeng, Aam Admi Party National executive member chuan Mizoram ah an party aiawh tur hruaitu thar an ruat tawh thu a sawi. An hruaitu ruatthar te chu: State co-ordinator-ah Lalthanzami, Zemabawk. Joint Co-ordinator-ah S.L Sailo, IAS (retd). Member-ah John Lallawmkunga Sailo, Laltanpuia Tochhawng, Jacob L.Pachuau, Jeremy L.Pudaite leh Chawngzarliana Chawngthu te an ni. Party Sum leh pai vawng turin SL Sailo, John Lawmkunga Sailo leh Lalthanzami te ruat an nih thu puan a ni bawk.
 
*CHIEF MINISTER-IN VARANASI A TAWNGTAINA INPUI HAWN A HMANPUI
Varanasi a Mizo awmte tlawha zinchhuak, Chief Minister Pu Lal Thanhawla chuan inrinni kalta ni 15.2.2014 khan Varanasi Mission rawgbawlna hnuaia Tawngtaina Inpui hawnna a hmanpui.

Chief Minister chuan Hindu te khawpui hmun pawimawh tak,Varanasi-ah hetiang Kristiante Tawngtaina Inpui hawn a ni chu lawmawm a tihthu sawiin,Pathian hnathawh ropui tak leh mak danglam tak nia a hriat thu a sawi a. Pathian Ram zau zelna tur anih ngei a beisei thu a sawi a ni.

Chief Minister chuan Mizote hi khawvela sakhua lian ber ber, Hindu, Mosolman leh Buddhist ten min hual chungin Pathianin Chanchintha hmangin min zawng chhuak a, chuvangin chanchintha hril hi kan mawhphurhna a ni a; Chanchintha kan hril chhung chu chimralin kan awm lovang a ti.

Chief Minister chuan sorkarin hmasawnna leh chhungkaw tinte intodelhna turin nasa taka hma a lak thu sawiin, heng sorkar hmalakna kaltlang atanga chhungkaw tin ten malsawmna an dawn atangin Kohhrana an thawhlawmte lo pungin, chutatang chuan Pathian Ram zau nan kan luangchhuak zel thei dawn a ni a ti.

Chief Minister Pu Lal Thanhawla’n he Tawngtaina Inpui hawn a hmanpuina hriatrengna turin Pu Rajesh, Tourism Information Officer, Govt. of Uttar Pradesh chuan Varansi Guide Map siam that leh hunah he Christian Prayer House hmun hi tarlan anih tur thu inrinni zan inkhawmah a puang bawk a ni. Vawiin chawhnu khan Hindute hmun pawimawh Ganges lui kama Dhashaswamed Ghat hmuna tual inkhawm buatsaihah Chief Minister Pu Lal Thanhawla hian thu a sawi bawk a ni.

Chief Minister hi a nupui Pi Lal Riliani leh Pu Talo Rosanga, Additioanal Resident Commissioner, Kolkata ten an tawiawm a ni. -DIPR
 
*PRESIDENT RULE HNUAIAH DELHI DAH A NI TA
Delhi CM Arvind Kejriwal leh a cabinet ten karhmasa lama banna an thehluh tak vang leh party mal sorkarna siam thei an awm tak loh avangin Delhi Lt.Governor Najeeb Jung a rawtna angin India President chuan Delhi sorkar chu President rules hnuaia awm turin a pawm ta a ni.
 
16.2.2014
*NEPAL AH THLAWHTHEIHNA TLA
Vawiin khan Nepal ram a Arghakhanchi district a Khidim ramhnuai ah thlawhna te chi mihring 18 chuanna chu a tla. He thlawhna a chuang te hi an za vai hian an thih rin a ni. He thlawhtheihna tla ta ah hian passenger 15 leh crew member 3 an chuang a, an zingah hian Nepali mi 14 leh Denmark mi 1 an chuang a ni. Pakhora Airport atagin 12:40pm khan an thlawh chhuak a minute 15 hnu ah an biak pawh theih ta lo a, an tlak chhan ah hian khawchhia vanga boruak thiang tha lo chu rinhlelh ber a ni. Thlawlhna a chuangte hi dam an awm leh awm loh zawn mek anni a, chhanchhuahna na hi sipai leh helicopter hmang te in ngawrh takin an kalpui mek a ni.
 
*Dr T.Ao memorial football final result: Mizoram 3-1 Meghalaya (Penalty shootout)
 
*NE MITE TAN DELHI POLICE IN HELP LINE NO SIAM
Delhi Police Commissioner B.S Bassi in a sawi danin Delhi khawpui a India hmarchhak (North East India) mi awmte tan harsatna leh diriam an tawk a nih leh chuan police help line no thar 1093 an siam a, engtik lai pawh in north eas
t India mi ten he number thar ah hian dial thin turin a ngen a ni.

13th - 15th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
15.2.2014
*NORTH EAST CULTURAL NIGHT HMANG
Zanin tlai dar 5 khan University of Hyderabad a North East Students' Forum(NESF) te chuan cultural festival 'SPACKLE 2014' an hmang a, Mizo zirlai te pawn Puma zai leh Cheraw te an entir ve a ni.

 
*Tukin khan Khleriat, Jaintia Hills ah Guwahati leh Aizawl inkar service sumo accident ah Synod missionary Hamrem a Evangelist Teacher a thawk mek Valalzuali w/o. C.Lalrokima, Zemabawk leh Apollo Nursing tutor ni thin Lalhmunsangi, North Vanlaiphai te an boral. An ruang hi Shillong YMA ten Mizoram lam panin an rawn thawn haw tawh a, Shillong atangin motor 7 velin an rawn zui chho mek a ni.
 
*Vawiin tlai dar 4 hian AR Ground, Aizawl ah 5th Dr.T.Ao memorial football championship final chu Mizoram vs Meghalaya ten an khel dawn.
 
*AIRTEL 4G PE CHHUAK
Nimin khan Bharti Airtel chuan Bangalore ah India ram a hmasaber turin 4G service an pe chhuak tan. Airtel 4G hi Apple iPhone 5s or 5c hmang te tan 3G rates in a hman theih a, high definition video te pawh bufferingchhung nghah buai ngai lo in darkar chanve chhung lek in movie 10 lai awlsam takin a download theih dawn a ni. 2G/GPRS data plans/packs hmang te tan pawh 3G plan hmangin 4G speed hi a hman theih tho bawk ang. Airtel 4G hmangtute chuan Rs. 1000/- pack in 1GB 4G data an hmang thei tawh dawn a ni.

 
14.2.2014
*SUPREME COURT IN NORTH EAST MIPUI TE HIMNA TUR IN NOTICE CHHUAH
Vawiin khan ukil 7 ten Supreme Court ah India hmarchhak mi ten ram chhung hmundang ah hmusit leh mawi lo tak tak a diriam an tawn thin lakah an himna tur ngaihtuahna tur PIL an thehluh chu Chief Justice P Sathasivam and Justice Ranjan Gogoi te chuan ngaihtuah sakin sorkar laipui(centre) leh state zawng zawng a sorkar hotute hnenah hriattirna chhuah nghalin kar 4 chhung a North East mi te himna tur dan lo duang chhuak a, SC hnen a thehlut leh theuh turin an ti a ni. PIL thehluttu ukil 7 te hian Ministry of Home Affairs ah North East mite himna tur in engmah a hranpa dan leh dun a awmlo niin an sawi.

 
*MIZO IDOL TOP 4 ah Vanlalauva, Bilkhawthlir a tla
 
*DELHI CM IN BANNA THEH LUT
Nimin a Delhi Assembly a eiruk dona tur bill Jan Lokpal Bill house in an pawmpui theih tak loh avangin zanin tlaiah khan CM Arvind Kejriwal chuan Delhi Secretariat atangin a banna lehkha Lieutenant Governor Najeeb Jung hnenah a ziak ta a ni.

 
*Excise & Narcotics Department (END) chuan nimin (13th February, 2014) tlai dar 4:00 khan Vaivakawn, Zotlang Road-ah Heroin 45 grams, 500 mgs leh a neitute, Lalhmingliana (35) s/o Laldinthara, Bawngkawn, tuna Vaivakawna khawsa mek leh Lalchawiliana (25) s/o Kaitinthanga (L), Dinthar veng te chu an man.

Heng Heroin te hi Myanmar lam atanga an rawn lak a ni a, ‘Hawng’ 3 a ni. Aizawl-a an hralh hmain Excise & Narcotics Department hian an lo man ta a ni.

Tukin zing dar 3:51 khan Excise & Narcotics Department Champhai Station te chuan Melbuk ah Heroin ‘hawng’ hnih, 28 grams leh a neitu Hmingthansanga (42) s/o Biakliana (L) Zokhawthar, Champhai District an man bawk. Heroin an man hi local market ah chuan Rs. 3,00,000/- a an zawrh mek lai a ni.

Excise & Narcotics Department hian an mi man te hi The Narcotics Drugs & Psychotropic Substances Act, 1985 (NDPS Act) hnuaiah thubuai an siamsak a ni. -DIPR

 
*FB AH GENDER OPTION DAH BELH A NI
Facebook engineer te chuan user ten an profile a gender an tarlanna ah mipa(male) leh hmeichhia(female) tih bakah tuai leh patil te tan hman tur an dah belh. FB in gender option ah dah thar a lar zual te chu androgynous, bi-gender, intersex, gender fluid or transsexual etc te anni. He gender option thar ah hian user ten an post, likes leh comment ah te an duhdan ber a lang thei turin 'him', 'her'or 'them' option siam a ni bawk. Tunah rih chuan option thar hi US mipuite tan a hman tur a chhawpchhuah hmasak phawt a ni a, zawi awiin khawmualpui danga user te tan pawh tih zel tum a ni.

 
13.2.2014
*LO HAL CHUNGCHANGA THUPEK
Mizoram Local Administration Department chuan thuchhuah siamin, kum 2014-a Mizoram chhunga lo, leipui leh huan hal tur te chuan March ni 15, 2014 ral hma ngeiin hal vek turin leh, an lo, leipui leh huan bak ramdang tikang lo tura meilam sialin kangmei an veng tur a ni, a ti. Mahni Village Council Area pawn lama ram hal tur nei te chuan ram an neihna khuaten an hal ni ah hal ve turin hriattir an ni bawk.

 
*Vawin Dt 13.2.2014 a Lungsen a thil thleng.Rinzuala'n a nupui leh a nupui u nizan khan a sawisa a,a sawi sak hnu ah atlan bo nghal a.A nupui leh a u te chu Lunglei Civil Hospital ah an awm a,a nupui u zawk hi vawin ah a boral a.a nupui pawh hi ngaihtuah awm tak a ni.Rinzuala hi khaw pawn ah in awkhlum a hmuh a ni.
Source: Mesa Chelsea Renthlei via SPECIAL REPORT

 
*UN Organisation pawimawh tak tak 5 - UNIDO, FAO, ILO, UNDP leh SouthAsia enkawltu bik UNIDO hnuaia Sustainable Energy for All hotu rual te chuan February 13 khian Mizoram an rawn tlawh dawn.

*Vawiin khan Lok Sabha ah Telangana state thar siamna tur bill pharh a ni ta a, Andhra Pradesh state thendarh duhlo MP thenkhat ten buaina siamin Parliament pawh rorel thei lo khawpin an tibuai a, Telangana leh Seemandhra MP te house chhungah an intibuai a, Seemandhra atanga Congress MP L Rajgopal chuan hmarcha(pepper) spray nasa takin house chhungah a kap kual a, MP leh house chhunga awm media mite pawh an tlan chhuak hum hum a ni. He buaina thleng avangin house pawh rorel thei lo in chawlh lai lawk angai ta hial a ni.

Wednesday, 12 February 2014

11th - 12th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
12.2.2014
*MIZORAM SAWRKAR HNUAI PISA KAI HUN SIAM THAR
Vawiin khan Government of Mizoram chuan thlasik chhunga Office kai hun leh ban hun, tuna hman kan hman mek thlakna tur Order a chhuah. Sawrkar hriattirna ang hian Pisa dawr hun chhung hi February ni 17 atanga hman tan a ni ang.

Sawrkar thuchhuah in a tarlan dan chuan Mizoram Sawrkar hnuai a Office zawng zawng te Thawhtanni leh Zirtawpni inkara dawr theih hun chhung chu zing dar 9:00 leh tlai dar 5:00 inkar a ni ang a. Inrinni leh Pathian ni tiam lovin New Delhi, Kolkata, Mumbai leh Bangalore khawpui a Mizoram House te hnathawh leh dawr theih hun chhung chu zing dar 9:30 leh tlai 5:30 inkar niin India hmarchhak huam chhung bika Mizoram House te chu zing dar 9:00 leh tlai dar 5:00 inkar ah an dawr theih thung ang.-DIPR

 
*KRISHI KARMAN AWARD 2012-13
Mizoram Agriculture Department chuan a tum hnihna atan Krishi Karman Commendation Award 2012-13 a dawng. He Award hian pawisa fai Rs. 25.00 lakh (Cheng Nuai sawmhnih panga) a keng tel a ni. He Award hi Ni 10 February, 2014 khan New Delhi ah India President, Shri Pranab Mukherji hnen atangin Pu C.LRuala,M.P.(Lokh Shabha) chuan a dawng a, Pu C.L.Ruala hi Agriculture Principal Secretary Pu Lalramthanga, Agriculture Director Dr. C.Lalzarliana leh Delhi a Mizoram Resident Commissioner ten an tawiawm a ni.

Commendation Award hi buhbal tharchhuah kawnga hmasawn leh titha heng State paruk hian an dawng a ni - Mizoram, Uttar Pradesh, West Bengal, Arunachal Pradesh, Meghalaya leh Tripura.

He Award Mizoramin a dawn nachhan hi eibar a a lo intodelh tak vang ni lovin, buh bal thar chhuah kawnga hmasawnna a neih vang a ni ber a, kum tina thar chhuahin kiam lam pan lova pun lam a pan chhoh ve hret hret vang a ni ber. Buh tharna tur Leilet siam belh zel vang te, Buh chin hlawk dan thar (New technology) e.g. SRI, IPP, IP hman avangte leh Buh chi tha leh hlawk chin chhoh ve zel vang te a tharchhuah a lo pung chhoh ve zel vang a ni.

He Award pawisa ken tel hi Agriculture Office hrang hranga thawhhona boruak tha thlen thei tur zawnga hman phal a ni a. Mizoram chuan Loneitute tih phur nan leh thar tam kawnga in elna boruak tha siam turin State Farmers’ Meet te buatsaihin loneitute hnena lawmman atan a lo hmang tawh thin a. Kumin ah pawh hian Ni 17th&18th February chhung hian Pu Lal Thanhawla, Hon’ble Chief Minister hovin heng pawisa hmang hian Farmers Meet buatsaih mek a ni a, Buh, Oil Palm leh thlai hrang hrang thar tha lawman sem a ni leh dawn a ni - DIPR

 
*INKAPHLUM PALH
From: C. Lalhranga Saiha
Feb 12, 2014: Feb 5, 2014 khan Vanlallura K-23 S/o Lalthanga leh a thianpa, Ramdingmawia (27) Rawlbuk khua te chu ramvak turin Chhimtuipui luiah an riak a. Hemi ni hian ramvak turin an chhuak dun a, a thianpa, Vanlallur chu zanah pawh a rawn hawn tak loh avangin an riahna-a riak ve, Thingfal, Lungtian leh Cheural pa hoten zankhua in an zawng, mahse an hmuh zawh tak mai loh avangin an khawlam theuh phone-in an zualko ta nghal a, a tukah khawlama tlangval ho an rawn thlen khawm hnuah an zawng hmu ta a ni.

A ruang an hmuh hian alo thifel der tawh a. A silai chu lo delhin, silaiah hian cartrige ruak a alo inthun a, a silai ngul pawh hi a kawi nghe nghe a ni.

A silai ngul (barrel)-ah hian silaimu kah chhuahna hnuhma alang lova, a silai kawmah leh barrel-ah erawh chuan musep-a kahna hnute hmuh a ni.

Aruang awmna chung zawn thingah chuan silaimu luhnate a awm bawk a, amaha intihpalh nitheia alan loh avangin Sangau Police-ten rinhlelh thilah, thu zawhfiah atan a thianpa Ramdingmawia chu an la ta a ni.

Hetia thu zawhfiah anih hian a thianpa chuan ama tihpalh ngei anih thu a inpuang a, tunah hian District Jail, Lawngtlaiah dah nghal a ni.
source: Kiddy Vanchhawng via Special Report
 
*MLTP ACT THLAK DAWN
Excise Minister, Pu R Lalzirliana chuan, MLTP Act, 1995 thlakna turin, Mizoram Excise Bill, 2014 duan fel a nih tawh thu leh, kumin March 18-a Assembly Session-ah pharh tum a nih thu a sawi.

Pu Zira chuan, Mizoram Excise Bill, 2014-in MLTP Act a thlak dawn tih sawiin, "Dan tharah chuan zu zawrh phal a ni ang a, inkhuahkhirhna ṭha tak siam chungin Zu zawrh phal a ni ang a, mahse ruih erawh phal a ni dawn lo tih a sawi a; a huhova zu inna (Bar) pawh siam a ni lovang tih a sawi bawk. source:vanglaini
 
*Vawiin khan Railway Minister Mallikarjun Kharge chuan Parliament ah Railway Budget 2014 a pharh a, rail 72 tlan thar tir anni dawn (17 Premium trains, 38 Express trains, 10 Passenger trains, 4 MEMU and 3 DEMU.)
 
11.2.2014
*Nepal National Congress President Sushil Koirala chu Nepal ram Prime Minister thar atan lakluh a ni.
 
*Mizo Idol Top 5 ah K.Lalrintluanga, Ramhlun Venglai chu a tla
 
*International Olympic Committee(IOC) chuan vawiin atang in Indian Olympic Association kum 1 leh thla 2 chhung a lo suspend tawh chu an hnukdawk leh ta. Ti hian India chuan khawvel a sports a inelna IOC huaihawt leh hriatpuina hnuaiah zalen takin a tel ve leh thei dawn ta a ni.
 
*Mizo Idol top 5 result puan leh top 4 intihsiakna chu zanin dar 8 ah tan a ni leh dawn, tu tak tla ang maw?
 
*NUPUI VITHLUM
Vanlalmuanpuia (46) s/o Lalzawma, Chanmari, Aizawla mi in luaha a nupui fanaute nena khawsa mek chuan a nupui, Lalnuntluangi (50) a vit hlum.

Thu dawn danin, Vanlalmuanpuia hian February 9, Pathianni tlai khan a zu rûi thinrimin a nupui hi a pumah chemte-in a vit a, Lalnuntluangi hi Aizawl Civil Hospital panpui niin, nimin zing dar 2:50 vel khan a hliam tuar loin a thi a ni. Lalnuntluangi ruang hi an khua, Baktawngah lak a ni. - Vanglaini

Monday, 10 February 2014

10th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
10.2.2014
*MIZO NULA Ph.D DAWNG THAR
Dr. Lalhmingchhuani, University of Madras

Nl. Lalhmingchhuani D/o V. Laizika, Bethlehem Vengthlang, Aizawl chuan vawiin khan Department of Sociology, University of Madras, Chennai (Tamil Nadu) atangin Doctor of Philosophy(Ph.D) a dawng thar. A thesis title hi 'A Study on Socio-Economic Profile of the Prisoners in the Central Jail of Mizoram, India' tih a ni. Kan lawmpui e.

 
*PAWNGSUAL CHHUICHIANG DAWN
Karhmasa lawk a Manipur tleirawl kum 14 in Munirka, South Delhi a pawngsual a tawh chungchang chhuichiang turin sorkarin Special Investigation Team(SIT) a din ta a, Delhi Deputy Commissioner of Police(South) BS Jaiswal in ho in vawiin khan he tleirawl hi a vanduai tawh dan te zawhfiah a ni.

 
*PAKISTAN AH KRISTIAN CHHUNGKUA TE VAKVAI
Nikum a Sagodha District, Punjab Province, Pakistan a Christian tlangval 1 in Muslim hmeichhia 1 nupui a aneih vanga tualchhung miten an In leh lo an suasam bakah khua atanga an hnawhchhuah tak chhungkaw 4 te chuan Pakistan sorkar thuneitute hnenah an In leh lo te neih let leh an dilna chu tun thlengin sorkarin ala ngaihven sak duhlo a ni. Heng Kristian chhungkaw 4 te hi khawdang ah miretheite chenna(slum area) ah an khawsa ve naw naw a, an in bakah an dawr te chu Muslim tualchhung miten an hnehchhuh fai vek tawh a ni. An harsatna tawh hi Human Liberation Commission Pakistan(HLCP) te chuan nimin khan Lahore Press club ah nasa takin an au chhuahpui a, UNO ah pawh an harsatna tawh hi tanpui thuai turin lehkha an thawn sak bawk a ni.

Sunday, 9 February 2014

8th - 9th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
9.2.2014
*POLICE LOCK UP AH INAWKHLUM
Post hmasa lama kan rawn tarlan tawh 4 Feb a Vaseikaia thi a chhar Thianghlimi thattu nia rinhlelh a pasal thentak Thuamluaia chu 7 February zan khan police lock up ah a inawkhlum.

 
*UPC NEI chuan vawiin hian chawnghei a tawngtai hun an hmang mek a, kohhran thenkhat ah chuan chawnghei hi zing lamah an hmang tawh a zanin tlai a hmang tur pawh an la awm mek a ni.
 
*"Nun hlimna leh hriselna ngaina mi i nih a,i hlutna leh beiseina chhem alh duh mi i nih ngai chuan, nangmaha phurrit awma kha i thinthlak a ngai a,i thlauhthlak tawh thil chu la kir tawh ngai suh." (Nangma Khawvel - Zara, phek 70-na, Aman: Rs.100)
 
*FAINA BEIHPUITHLAK AH SIKKIM TI THA BER
Drinking water and sanitation ministry thuchhuah in an tarlan danin sorkar laipuiin faina beihpui a thlakna 'Nirmal Bharat Abhiyan sanitation drive' hnuaiah Sikkim chuan 100% in an hlawhtling. Sikkim hi thingtlang leh khawpui ah In, sikul, anganwadi centre, bawlhhlawh paihna siam kawngah India ram pumah an ti tha ber a, an state chhunga In awm zawng zawng 610,577 ah inthiarna leh bual in thianghlim tak an nei vek niin tarlan a ni.

 
*TRIPURA CIVIL SERVICE A MIZO TLING THAR TE
C.Lalfaksanga s/o. C.Lianmawia, Vanghmun;
Lalentlingi d/o. T.Lalbiakthanga, Behliangchhip;
Esther Jongte d/o. Lalfakzuala Jongte;
Beiseia Darlong s/o. Hminga Darlong
David Lalramnghaka Halam s/o Chawngmunrai Halam
source:vanglaini
 
*EPL Result:
Liverpool 5-1 Arsenal
Norwich City 0-0 Manchester City
Sunderland 0-2 Hull City
Southampton 2-2 Stoke City
Crystal Palace 3-1 West Brom
Chelsea 3-0 Newcastle
Aston Villa 0-2 Wes Ham
Swansea City 3-0 Cardiff City
 
*Mizoram Presbyterian Kohhran Hmeichhia te chuan zirtawpni zan atang khan Pastor bial hrang hrang ah Bial Inkhawmpui an hmang mek a, zanin ah an tiak ang.
 
*KE UIH DAMDAWI ATAN THINGPUI SEN
I ke uih thin kha tihreh i duh chuan zantin minute 10 chhung i ke kha thingpuisen tak deuh tak i ngam tawk a lumin chiah thin la, chawlhkar 1 i tih chuan a ziaawm ngei ang. Han chhin teh le!
 
*I AWIH ZAWNG A NI EM?
Chaw(food) lam zirchiang miten an sawi danin tunhnai a social networking site Facebook, Twitter, Instagram etc. hmang tute an pun chak chhoh em em tak hnu hian mi tam tak chuan in/restaurant/hotel vel a an chaw eitur post an ching uar hle a, chaw changkang(high end food) chin chauh post ching thin te hi mahni chauh inngaihtuah mi an ni duh chawk anti a, chaw chi hrang hrang a manto leh hniam pawh post thin te hi mi rilru zau annih chawk an ti a nih chu! Social networking site a lar tak hnu hian user tam zawk chuan chaw dangdai deuh emaw hmun changkang deuh a chaw an ei dawnin an ei hma in post atan tiin thla an la deuh zel an ti bawk.
 
8.2.2014
*MANIPUR TLEIRAWL DELHI AH PAWNGSUAL
Nizan khan Munirka veng Delhi ah Manipur tleirawl kum 14 mi chu an inluahna neitu fapa in pawn a thil leitur a a chhuak chu a bulhnai damdawiin compound ah namlut in a pawngsual (rape). He tleirawl pawngsualtu hi Vicky niin police ten an man tawh a Safdarjung Police station ah thubuai siamsak a ni.
 
*ICC CHAIRMAN AH INDIA MI
Board of Control for Cricket in India(BCCI) President nilai N.Srinivasan(69) chu kumin July thla atangin khawvel a Cricket thuneitu sangber International Cricket Council(ICC) Chairman thar a ni dawn, a hnathar tur hi kum 2 chhung a chelh ang. N.Srinivasan hi Chennai a cheng niin India Cements Ltd. ah Managing Director a ni a, nikum a IPL a match fixing chungchang ah a laina hnaitak te an inhnamhnawih ve avangin hun engemawti chhung chu BCCI President a nihna atangin a chawl lailawk a nih nghe nghe kha. ICC chairman ah hian Union Minister Sharad Pawar pawh a lo ni tawh thin a ni.
 
*Vawiin tlai dar 4:30 vel khan New Secretariat Complex, Khatla ah Maruti car (Taxi) chu nasa takin a kang. Taxi ah hian petrol an in pass laiin an lo start palh a chumi vanga kang ta ni a rin a ni.
Taxi gutted fire in Aizawl
Source: Tuaitea Renthlei Gunners via Special Reort
 
*I LO HRE TAWH NGAI EM?
Tunlai hian Mizoram in kawlphetha(power) a mamawh zat chu 110 megawatt a ni a, mahse Mizoram hian Serlui B atangin 8 megawatt chiah a siam chhuak ve a, a bak zawng chu phailam atanga lakluh a ni. Power mamawh san lai ber chu tlai dar 6:30-9:30 a ni a, mamawh tlemlai ber chu zing dar 1-5:30 a ni.
 
*Tukin khan Nambasi, Ukhrul Dist, Manipur ah 44th Assam Riffle te helho in kawnglak ah lambunin sipai 4 in hliam an tuar a ni. He thil thleng hi helho hian BJP PM candidate Narendra Modi an Imphal a mual inkhawm a thu a sawi tur vanga boruak chhia siam tumna anga ngaih theih a ni tiin media report thenkhat ah chuan tarlan a ni.
 
*PAWNGSUALTU HREM
14 December 2010 a Khawhai nula pawngsualtu Ramchhana chu Gauhati High Court Aizawl bench chuan kum 7 tang tur leh Rs.5000 chawituri in a hrem. - DINGDI
 
*Education Minister H.Rohluna'n thingtlang a sorkar sikul a zirtirtu thawklai Aizawl a insawn tumte chuan an bialtu MLA phalna an lak zel angai tawh dawn niin a sawi.
 
*ENGLAND AH EARLY MAN KE HNIAK HMUCHHUAK
British Museum, National History Museum leh Queen Mary University, London mithiam tangrual ten England khawchhak vaukam Happisburg, Norfolk hmun ah mihring hmasa (Early man) te ke hniak an hmuchhuak. He kehniak hi puitling leh naupang ke hniak ni a rin niin a lo berah kum 800,000 kalta a mite kehniak niin an chhut a, an ke len zawng hi British pheikhawk no 7-8 vel nen a intiat a, an ke hniak atang hian an san zawng pawh 2.5 ft - 5.6 ft ni tur a ngaih anni. Mihring hmasa te kehniak hi Africa khawmualpui pawn lamah hmuh tur avang em em a, tun tum a mi hian mihring te chanchin chhuina ah thil thar a puak chhuah ngei rin a ni.
*"I duhthusam thilte chu mi dangin an uphlumsak che phal ngai suh. Eng pawh lo tawk la, i thinlungin a kohna che chu zui tlat zel ang che." (Nangma Khawvel - Zara, phek 216)

Friday, 7 February 2014

5th - 7th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
7.2.2014
*INDIA FLAG TELLO IN INDIA INFIAMMI TE WINTER OLYMPIC TAN ZAN AH INLAN
22nd Winter Olympic chu Sochi, Russia ah zanin khan Russia President Vladimir Putin an a hawng. Opening ceremony ah hian India infiammi 3 te chu International Olympic Committee(IOC) in Indian Olympic Association(IOA) a suspend lai anih avangin India flag an keng ve thei lo a, IOC flag hnungah individual participant zingah an inlan ve ta mai a ni. Ram hrang hrang atangin infiammi 2500 ten discipline 98 ah inelna an nei dawn a, 23 February 2014 ah khar a ni ang. 2012 Dec khan IOC hian IOA hian dan an zawm that loh avangin an lo suspend tawh a ni.

 
*Mizo Idol 2013-2014 Top 6-ah Lalhriatrenga, Thenzawl a tla.
 
*Vawiin tlai dar 5:30 khan North East Students' Forum, University of Hyderabad te huaihawt in tunhnai a Delhi a Arunachal Pradesh zirlai Nido Tania sawisak hlum a nih duhlo entirnan leh hmarchhak mi ten hmusit an tawh thin te an haw tak zet a ni tih entirnan an University of Hyderabad campus ah 'silent march' neiin poster awmze nei tak tak (racism duhlona) nen an thawk chhuak a ni. North East zirlai te mai bakah state dang a zirlai thahnem tak he 'silent march' ah hian an tel a ni.
North East Students' Forum organised Silent March against racism in India, University of Hyderabad
Pix: Vansanglura Vanchhawng


*ODHISA MIZO KUT 2014
Odhisa Mizo kut 2014 banner
Odhisa a Mizo awmte chuan naktuk 8.2.2014 hian Mizo kut an hmang dawn a, kut pa/khuallian ah Shri. Lal Bihari Hamirika, Minister for ST & SC Development, Minorities & Backward classes, Govt. of Odhisa a ni ang. An kut hmanna tur hi NALCO Auditorium, Bhubaneswar ah niin kut thupui(theme) ah "Enriching socio-cultural relations between Odhisa & Mizoram" tih a ni. He kut hmang tur hian Odhisa a Mizo awm te bakah Mizoram leh state dang atang in Mizo thanhnem tak an tel dawn a ni.
 
*TRIPURA CIVIL SERVICE AH MIZO NULA TLING THAR
Lalentlingi Tochhawng (TCS), Behliangchhip, Jampui
Lalentlingi Tochhawng, Behliangchhip, Jampui chu Tripura Civil Services (TCS) ah a tling thar. Amah hi MA Geography (2010-12) North Eastern Hills University (NEHU), Shillong atang a zirzo a ni. Kan lawmpui e.
Courtesy: Reuben Zorema Sailo via SPECIAL REPORT

*JNU APPLICATION FORM CHHUAK TA
Jawaharlal Nehru University, Delhi ah admission tih tumte tan Offline application February 10 - March 11, 2014 chhunga thehluh tur a ni a. Online application February 10 - March 26, 2014 chhungin a fill up theih a ni ta. Question hlui te pawh lei tur a awm. Hrechiang duh tan jnu website http://admissions.jnu.ac.in/ ah en mai theih a ni.
 
*Pi Thianghlimi d/o Lalrawna, Tawipui 's' chu nimin khan Tuichawng lui(Vaseikaiah)a ruang hmuh a ni a. Pi Thianghlimi ruang hi naupangho-in an hmu hmasa a,an hmuhlai hian ruakin a awm a, a ruang hmuhna bul lawkah hian a thawmhnaw chu fel thlap a thleh in a awm a, tin, a ruang awmna lai hi tui khup chen lek a ni bawk. A ringruh a tliak a, a ka leh serh atangin thi a chhuak bawk. A ruang hi Lawngtlaiah post-mortem niin an khua ah vui tur a lak phei a ni. Pi Thianghlimi hian pasal pawmlai a nei thin a, tunhnai lawk khan a pasal hi a nupui te khua Vaseikai ah a zin a, Pi Thianghlimi hian um zuiin a pasal hi nupui atan tunge a duh zawk a thlan tir a, a nupui hmasa hi a thlang ta zawk ni a sawi a ni. He thiltitu nia rinhlelh mi pakhat chu Lawngtlai Police ten thu zawhfiah atan an la tawh a ni.
 
*INDIA RAMA ANDROID PHONE MANTO BER 'G FLEX'
LG company chuan India rama android hmang phone manto ber 'G Flex' Rs.69,999 man chu mipui te leitheih turin an tlangzarh ta. 'G Flex' hi curve display ania, curve/flexible display ah chuan phone screen ah pawn lam atangin light a lut tlem a. thlalak lai a eng paw a tlem bik bakah a screen i en lai pawhin i hmai hlim a ruk deuh a lo lang thin kha a awm mang tawh dawn lo a ni.
 
6.2.2014
*RUANG CHHAR
Tv.Lallura, Nicheua tupa Rawlbuk khua a mi chu Tuipui, Lawngtlai Dist ah nimin khan thi a chhar a ni. Amah hi a ramvak zan 2 a haw tak loh avangin zawn a ni a, a ruang hi hmuh a ni ta a ni.
 
*AN TI...
Kum hmasa lam ngaihtuah in Mizo mi nawlpui hian Idol/Icon thlan vel hi an ngaihven ta hluai lem lo 'an ti.'
 
*NORTHEAST MITE SAHIMNA TUR COMMITTEE SORKAR IN DIN
Sorkar laipui chuan India ram hmun hrang hrang a hmarchhak(northeast) miten enhranna te, tihduhdah leh hmusit an tawh thin te chhuichiang a, an harsatna tawh atanga an sahimna tur kawng te zawnsak a, rawtna thazawk ngaihtuahtu sak tu tur member 6 awmna committee an ruat thar. He committee hi beaurocrat pension tawh MP Bezbaruah an a ho dawn a, an report leh rawtna te hi thla 2 chhunga sorkar a thehlut tur a hriattir anni.
 
*NAWHCHIZUAR MUSEUM HAWNG
Netherland khawpui Armsterdam a red light district ah nawhchizawrhna musuem thar hawn a ni a, he museum ah hian engtin nge KS(nawhchizuar) ten hun an hman thin a, eng harsatna te an tawh thin tih lam hawi te tarlan bakah TV show te awm thin dawn a ni.
 
*Vawiin khan Minister John Rotluanga chuan Mamit ah petrol pump thar a hawng.
 
*UN Committee on the Rights of the Child chuan Roman Cotholic puithiam naupang khuaikhem chingte chu ban vek turin Vatican thuneitu an ngen.
 
5.2.2014
*Academy of Integrated Christian Studies(AICS), Tanhril ah Diploma in Church Music (Kum 1 course) admission hawn mek a ni.
 
*Mizoram Presbyterian Pastor lartak leh a thu leh hla tun thleng a mite hrilhfak Rev.Thansiama chu vawiin khan Chhinga veng, Aizawl ah a boral.

3rd - 4th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
4.2.2014
*INDIA MI MICROSOFT CEO NI DAWN
India ram Hyderabad a piang leh seilian Satya Nadella chu Microsoft Chief Executive Officer(CEO) thar tur a thlan a ni. Satya hian Manipal University atanga lehkhazir chhuakin 1992 khan khawvel a computer siam chhuak tu lar tak Microsoft company hi a zawm a ni.
 
*Muallungthu Presbyterian Kohhran chuan 19-23 February 2014 hian an kum 100 tlin(Centenary) an lawm dawn.
 
*Khuangthing Branch KTP chuan 22 February 2014 hian Diamond Jubilee an lawm dawn.
 
*Vawiin chawhma dar 11:00 khan North east Festival, Minnistry Of Youth Affairs & Sports, Government Of India leh NSS Mizoram tangkawpin an buatsaih chu Mizoram University (MZU), Tanhrilah Pu Zodintluanga, Minister i/c Sport And Youth Services etc. chu khuallian niin a hmanpui.

Pu Zodintluanga chuan Youth Festival Mizoramin a thleng thei chu lawmawm a tiin,MizoramUniversityhotuten phal taka hmun leh hma bakah tul ang te an hmantir avangin lawmthu a sawi.

He festival hi MZU hotuten lo dawng sawngin khelmual tura an lo riruat pawh an en pui nghal a ni.

Pu R.Vanlalvena, Secretary, Sport And Youth Services chuan inkhawm hi Mizoram University Multipurpore Hall-ah a kaihruai a, Prof. R.Lalthantluanga, Vice Chancellor, MZU, Pu Sunil Kumar Basumatary, Youth Officer, NSS Regional Centre, Guwahati, Dr. P.Rinawma, Programme Co-Ordinator, NSS (MZU) Dr. Lalzuiliana, State Liaison Officer-cum-Dy.Secretary NSS Cell, Mizoram leh mi pawimawh ten an hman pui.

He Festivalah hian Mizoram chhung College leh State pawn lam College atangin an rawn hmang a, ni 7.2.2014 ah khar a ni ang. - DIPR
 
*Manipur Group YMA Conference vawi 29 na chu zanin atangin Thingkangphai ah tan a ni dawn ta. Khuallian ah Pu PC Lawmkunga IAS, Chief Secretary, Govt of Manipur a ni ang a, he inkhawmpui hian 6 Feb 2014 thleng a awh ang.
 
*7th PAY COMMISSION MEMBER THAR TE
India ram a central sorkar hnuai a hnathawk mi nuai 50 chuangte hlawhbi enthatna hna thawk turte a hnuai ami ang hian Prime Minister chuan a pawm ta:
Chairman: Ashok Kumar Mathur (Former Supreme Court Judge)
Secretary: Meena Agarwal (OSD Dept. of Expenditure)
Member (Fulltime): Vivek Rae (Oil Secretary)
Member (Parttime): Rithin Roy (Director NIPFP)
7th Pay commission te hi kum 2 chhung a report thehlut tur a tih anni a chung an rawtna te chu 1 Jan 2016 ah hman tan tur a ruahmanna siam a ni. Sorkar laipui hian a hnuaia thawkte hlawh enthat hna hi kum 10 danah a nei thin a ni.
 
*Kum 2014 – 2015 atana Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY) leh Mizoram State Health Care Scheme (MSHCS) hnuaia inziah luhna kumin bik tana hmasaber chu vawiin khan Govt. Complex, Luangmual-ah buatsaih a ni a, he hun hi Health Minister Pu Lal Thanzara chuan hmanpuiin inziaklut mipa panga hnenah damloh ni khuaa RSBY atan hman tur Smart Card a hlan nghal bawk a ni.

RSBY hi Central Sawrkar ruahmanna niin kum 2010 atang khan tan in Health & Family Welfare Department in an kalpui mek. He scheme hian BPL, MNREGA Job Card neite leh Street Vendor te a huam a, List hi khua leh veng tina Health Worker-te leh VC leh Local Council ten an survey a ni. Registration Fee cheng 30 chawiin an inziaklut thei a. Chhungkaw pakhat tan kum khatah Damdawi In inenkawlna cheng 30,000 thleng a thlawin Sawrkar-in a tum sak thin a ni. Inziak lut te hi an thlalak leh an kutzungpui thla nem kai hnuah Smart card pek vek an ni a, chu chu Damdawi Ina an in admit hunah hman tur a ni. RSBY hnuaia hian nikum January leh December inkar khan bill 15531 pek tawh niin bill an pek chhuah tawh zat chu cheng 8,09,48,864/- a ni.

Mizoram State Health Care Scheme (MSHCS) hi kum 2008 atang kalpui tan tawh niin hei hi State sawrkar ruahmanna a ni a. He scheme hian RSBY BPL leh APL(MGNREGA Job Card neite leh Street vendor te) leh APL pangai, Sawrkar hnathawk lo emaw thawk emaw, State leh Central Sawrkar atanga MR bill thei lo zawng zawngte a huam thei vek ani. Voter Card kengin mahni veng.khau Sub-Centre-ah inzaihluh thei a ni. Chhungkua member 5 chin tan cheng 500-a in register-in cheng nuai khat thleng a bill theih a, cheng 750-a in register-in cheng cheng nuai hnih thleng a bill thei a leh cheng 1000-a in register-in cheng nuai thum thleng a bill theih a ni. Chhungkaw member panga aia tam naah chuan member pakhat zelah cheng 100, cheng 200 leh cheng 300 te pek belhin cheng nuai khat, cheng nuai hnih leh cheng nuai thum te a bill theih dawn a ni. MSHCS hnuaia hian bill 7141 pek tawh niin bill an pek chhuah tawh zat chu cheng 7,01,61,527/- a ni. MSHCS hian natna khirh tak tak Cancer, lung lampang, zunkawng bakah a vaiin natna hrang hrang 120 a huam a ni.

BPL tan bik RSBY Top-up Scheme siam a ni a, registration fee cheng 30 an pek bak engmah dang bekbelh ngai lovin Health Care Scheme-ah automatic-in ziah luh an ni a, RSBY cheng 30,000 bakah MSHCS hnuaia cheng 2,70,000 thleng cover an ni zel. BPL lo tan chuan Health Care Scheme hnuaia registration pangai pek a ngai.

He Scheme pahnih te hi kum 2014 – 2015 (1.4.2014 to 31.3.2015) chhunga hman atan inziah luhna hun hawn tan mek a ni a. April 2014 thlang hawn a ni ang. Sub-Centre-ah inziahluh theih a ni a, RSBY tan bikah hian chhungkaw kima thlalak a ngaih avangin leh an kutzung tang (fingerprint) nem a tul avangin a hun leh a hmun ngaih pawimawh tur a ni ang. Veng leh khaw tinah a hun leh hmun chu VC leh LC kal tlanga inhriattir thin a ni. - DIPR
 
3.2.2014
*Delhi police te chuan Arunachal Pradesh zirlai Nido Tania thih chungchang a rilhlelh mi 3 an man tawh a, heng mite hi thu zawhfiah tur in an kawl mek niin sawi a ni.
 
*Cricket khelthiam Sachin Tendulkar(40) leh Scientist lar CNR Rao(79) te chu naktuk hian India President in khua leh tui te chawimawina sang ber 'Bharat Ratna' a hlan dawn. Tendulkar hi sportman zinga he chawimawina sang dawng hmaber a ni. Bharat Ratna award hi 1954 ah India sorkar in bul tanin mi 39 te hnenah he chawimawina hi a lo hlan tawh a ni.
 
*AIADMK Party chuan Lok Sabha inthlanpui lo awm turah CPI nen an thawhho tur thu an sawi chiang ta. Tamil Nadu CM leh AIADMK hotunu J.Jayalalitha chuan sorkar laipui ah BJP leh Congress tellohna Third Front sorkar siam ngei an tum thu a sawi a ni.
 
*MZP hruaitute leh Aizawl City Joint Students' Union te chuan 6 Feb 2014 thleng a sorkar in Post Matric Scholarship a pe chhuak lo a nih chuan Aizawl ah kawngzawh an tum a, thuneitu lamin tunkar chhung a scholarship hi pek an tiam avangin kawngzawh tur chungchang hi naktuk lamah ngaihtuah nawn leh an tum.
 
*Delhi cabinet chuan eirukdona tur Jan Lok Pal bill chu an passed ta, 13 Feb ah assembly ah put luh a ni ang.
 
*SUPREME COURT IN AIRTEL LEH VODAFONE LICENCE PAWHSEI SAK PHALLO
India rama mobile phone operator lian 2 Airtel leh Vodafone ten November 2014 a an licence tawp mai tawh tur pawhsei an dilna chu Supreme Court in a hnawl sak. Heng company 2 te hian telecom ministry in spectrum licence kumin a an lilam hunah a hranpa a company dang te rual a an chhan ve leh a ngai dawn a, an mahni aia ngam huai an awm chuan an licence hi tihtawp sak anni thei a ni. Airtel leh Vodafone hian tunah hian subscriber mi maktduai 350 an nei mek a ni.
 
*SORKAR HNATHAWK NULA TIBUAI
North Khawlek-a awm Health Worker leh RMSA clerk leh middle school zirtirtu, nula 3 te chu khawtual tlangval zurui ten an tihbuai avangin vawiin (feb 3) hian North Khawlek atangin Aizawl panin an haw.

Thudawnnain a sawi danin North Khawlek-a sorkar hnathawk nula pathum te hian tlangval zurui avang hian zan pawh mu mumal thei lo khawpin harsatna an lo tawk fo tawh a. February ni 1 leh ni 2 zan ah pawh tlangval te hian chhaih buai lehin an tukverh te an sawi sak a, zan mu theilo khawpa an siam leh avangin an department hotute an hriattir hnuah Aizawl lam panin an haw ta hrih niin thudawnna chuan a sawi.

Hetiang harsatna avang hian Health department chuan hun engemawchen Health Worker pelova hrem khua te pawh an lo nei tawh ni a thudawn a ni bawk.
Source: Aitea Ralte via Times Corner Group
 
*PC Zoramsangliana, MLA chu a kal (kidney) thlak turin nimin khan Kolkata pan pui a ni.
 
*Vawiin ah Indian Science Congress vawi 101-na chu Jammu University ah PM Manmohan Singh an a hawng dawn. Ramchhung leh rampawn a science lam a mithiam te an fuankhawm mek a ni.
 
*DAVP IN PHOTO EXHIBITION NEI DAWN
Directorate of Advertising & Visual Publicity (DAVP), Ministry of Information & Broadcasting chuan Seling-ah Sorkar Laipui in thingtlang hmasawn nana ruahmanna hrang hrang a duan, a bikin Bharat Nirman Campaign leh National Rural Health Misssion (NHRM) schemes te kalpui dan leh hnathawh dan te chu thlalak hmanga pholanna (Photo Exhibition) a buatsaih dawn a. Photo Exhibition hi Seling YMA Hall-ah February ni 4 atangin February ni 8 thleng buatsaih a ni dawn.

Sorkar Laipui ruahmanna hrang hrang te chipchiar taka mipui hnenah thehdarh leh zau zawka heng ruahmanna chungchang an hriat theih nan Photo Exhibition hi Field Exhibition Unit Aizawl, YMA Seling Branch leh Seling VC te thawhhona in buatsaih a ni dawn a ni. - DIPR