Wednesday, 12 February 2014

11th - 12th February 2014 news in Mizo

Latest news collection in Mizo language
MIZO TAWNG A CHANCHINTHAR LAWRKHAWM
12.2.2014
*MIZORAM SAWRKAR HNUAI PISA KAI HUN SIAM THAR
Vawiin khan Government of Mizoram chuan thlasik chhunga Office kai hun leh ban hun, tuna hman kan hman mek thlakna tur Order a chhuah. Sawrkar hriattirna ang hian Pisa dawr hun chhung hi February ni 17 atanga hman tan a ni ang.

Sawrkar thuchhuah in a tarlan dan chuan Mizoram Sawrkar hnuai a Office zawng zawng te Thawhtanni leh Zirtawpni inkara dawr theih hun chhung chu zing dar 9:00 leh tlai dar 5:00 inkar a ni ang a. Inrinni leh Pathian ni tiam lovin New Delhi, Kolkata, Mumbai leh Bangalore khawpui a Mizoram House te hnathawh leh dawr theih hun chhung chu zing dar 9:30 leh tlai 5:30 inkar niin India hmarchhak huam chhung bika Mizoram House te chu zing dar 9:00 leh tlai dar 5:00 inkar ah an dawr theih thung ang.-DIPR

 
*KRISHI KARMAN AWARD 2012-13
Mizoram Agriculture Department chuan a tum hnihna atan Krishi Karman Commendation Award 2012-13 a dawng. He Award hian pawisa fai Rs. 25.00 lakh (Cheng Nuai sawmhnih panga) a keng tel a ni. He Award hi Ni 10 February, 2014 khan New Delhi ah India President, Shri Pranab Mukherji hnen atangin Pu C.LRuala,M.P.(Lokh Shabha) chuan a dawng a, Pu C.L.Ruala hi Agriculture Principal Secretary Pu Lalramthanga, Agriculture Director Dr. C.Lalzarliana leh Delhi a Mizoram Resident Commissioner ten an tawiawm a ni.

Commendation Award hi buhbal tharchhuah kawnga hmasawn leh titha heng State paruk hian an dawng a ni - Mizoram, Uttar Pradesh, West Bengal, Arunachal Pradesh, Meghalaya leh Tripura.

He Award Mizoramin a dawn nachhan hi eibar a a lo intodelh tak vang ni lovin, buh bal thar chhuah kawnga hmasawnna a neih vang a ni ber a, kum tina thar chhuahin kiam lam pan lova pun lam a pan chhoh ve hret hret vang a ni ber. Buh tharna tur Leilet siam belh zel vang te, Buh chin hlawk dan thar (New technology) e.g. SRI, IPP, IP hman avangte leh Buh chi tha leh hlawk chin chhoh ve zel vang te a tharchhuah a lo pung chhoh ve zel vang a ni.

He Award pawisa ken tel hi Agriculture Office hrang hranga thawhhona boruak tha thlen thei tur zawnga hman phal a ni a. Mizoram chuan Loneitute tih phur nan leh thar tam kawnga in elna boruak tha siam turin State Farmers’ Meet te buatsaihin loneitute hnena lawmman atan a lo hmang tawh thin a. Kumin ah pawh hian Ni 17th&18th February chhung hian Pu Lal Thanhawla, Hon’ble Chief Minister hovin heng pawisa hmang hian Farmers Meet buatsaih mek a ni a, Buh, Oil Palm leh thlai hrang hrang thar tha lawman sem a ni leh dawn a ni - DIPR

 
*INKAPHLUM PALH
From: C. Lalhranga Saiha
Feb 12, 2014: Feb 5, 2014 khan Vanlallura K-23 S/o Lalthanga leh a thianpa, Ramdingmawia (27) Rawlbuk khua te chu ramvak turin Chhimtuipui luiah an riak a. Hemi ni hian ramvak turin an chhuak dun a, a thianpa, Vanlallur chu zanah pawh a rawn hawn tak loh avangin an riahna-a riak ve, Thingfal, Lungtian leh Cheural pa hoten zankhua in an zawng, mahse an hmuh zawh tak mai loh avangin an khawlam theuh phone-in an zualko ta nghal a, a tukah khawlama tlangval ho an rawn thlen khawm hnuah an zawng hmu ta a ni.

A ruang an hmuh hian alo thifel der tawh a. A silai chu lo delhin, silaiah hian cartrige ruak a alo inthun a, a silai ngul pawh hi a kawi nghe nghe a ni.

A silai ngul (barrel)-ah hian silaimu kah chhuahna hnuhma alang lova, a silai kawmah leh barrel-ah erawh chuan musep-a kahna hnute hmuh a ni.

Aruang awmna chung zawn thingah chuan silaimu luhnate a awm bawk a, amaha intihpalh nitheia alan loh avangin Sangau Police-ten rinhlelh thilah, thu zawhfiah atan a thianpa Ramdingmawia chu an la ta a ni.

Hetia thu zawhfiah anih hian a thianpa chuan ama tihpalh ngei anih thu a inpuang a, tunah hian District Jail, Lawngtlaiah dah nghal a ni.
source: Kiddy Vanchhawng via Special Report
 
*MLTP ACT THLAK DAWN
Excise Minister, Pu R Lalzirliana chuan, MLTP Act, 1995 thlakna turin, Mizoram Excise Bill, 2014 duan fel a nih tawh thu leh, kumin March 18-a Assembly Session-ah pharh tum a nih thu a sawi.

Pu Zira chuan, Mizoram Excise Bill, 2014-in MLTP Act a thlak dawn tih sawiin, "Dan tharah chuan zu zawrh phal a ni ang a, inkhuahkhirhna ṭha tak siam chungin Zu zawrh phal a ni ang a, mahse ruih erawh phal a ni dawn lo tih a sawi a; a huhova zu inna (Bar) pawh siam a ni lovang tih a sawi bawk. source:vanglaini
 
*Vawiin khan Railway Minister Mallikarjun Kharge chuan Parliament ah Railway Budget 2014 a pharh a, rail 72 tlan thar tir anni dawn (17 Premium trains, 38 Express trains, 10 Passenger trains, 4 MEMU and 3 DEMU.)
 
11.2.2014
*Nepal National Congress President Sushil Koirala chu Nepal ram Prime Minister thar atan lakluh a ni.
 
*Mizo Idol Top 5 ah K.Lalrintluanga, Ramhlun Venglai chu a tla
 
*International Olympic Committee(IOC) chuan vawiin atang in Indian Olympic Association kum 1 leh thla 2 chhung a lo suspend tawh chu an hnukdawk leh ta. Ti hian India chuan khawvel a sports a inelna IOC huaihawt leh hriatpuina hnuaiah zalen takin a tel ve leh thei dawn ta a ni.
 
*Mizo Idol top 5 result puan leh top 4 intihsiakna chu zanin dar 8 ah tan a ni leh dawn, tu tak tla ang maw?
 
*NUPUI VITHLUM
Vanlalmuanpuia (46) s/o Lalzawma, Chanmari, Aizawla mi in luaha a nupui fanaute nena khawsa mek chuan a nupui, Lalnuntluangi (50) a vit hlum.

Thu dawn danin, Vanlalmuanpuia hian February 9, Pathianni tlai khan a zu rûi thinrimin a nupui hi a pumah chemte-in a vit a, Lalnuntluangi hi Aizawl Civil Hospital panpui niin, nimin zing dar 2:50 vel khan a hliam tuar loin a thi a ni. Lalnuntluangi ruang hi an khua, Baktawngah lak a ni. - Vanglaini

No comments:

Post a Comment