Sunday, 13 October 2013

6th - 12th October 2013 News in Mizo

News collection in Mizo language

MIZO TAWNG CHANCHINTHAR LAWRKHAWM

12.10.2013
*Vawiin tlai lamah hian Odisa leh Andhra Pradesh a tuipuikam hnaih ah te telphawk thli 'Phailin cyclone' darkar 1 a km 210-220 chak a tleh dawn ni a chhut a nih avangin heng state 2 sorkar ten mipui te hmunhim lamah an sawn chhuak a, tukin thleng hian mipui sawnchhuah hna hi la thawh chhunzawm zel a ni.
 
11.10.2013
*Khawvel a chemical weapon siam lo tur a hmala tu pawl Organization for the Prohibition of Chemical Weapon (OPCW) te chu Nobel Peace Prize 2013 dawng tur a thlan anni.
 
*Ailawng ah mipa naupang kum 8 mi Zonunkima s/o. Vanlaltluanga chu a pipu uai lai kahhlum a ni a, nimin khan vuiliam niin he pawikhawihna hi mipa naupang kum 12 miin a pa silai a chhung a mu lo awm si chuan an tukverh atangin a lo kap palh ta ni a sawi a ni.
 
10.10.2013
*Agriculture Scientist Dr.M.S Swaminathan chu Indira Gandhi Award for National Integration 2012 dawng tur a thlan a ni. Amah hi Father of Green Revolution ti a hriat thin a ni, a award dawn tur hian citation leh Rs.Nuai 5 a keng tel a ni.

*Sachin Tendulkar chuan thla leh a India leh West Indies ten India a Test Cricket match an khelh tur chu atan test match a khelh vawi 200-na tur a nih tur thu leh chumi zawh rual chuan test match atanga a chawlh hlen tawh tur thu a sawi chhuak ta.
 
*Zanin tangin Mizoram leh ram pawn hmun hrang hrang ah Presbytery Inkhawmpui an hmang tan ang. Synod hruaitute pawh hmun hrang hrang a Presbytery inkhawmpui hman pui turin an in semdarh.
 
9.10.2013
*INTHLANPUI SCHEDULE
Aizawl D.C. Election Branch chuan a hnuai ami ang hian inthlanpui schedule chungchang a tarlang :

Election Commission ofIndiachuan lehkha No. ECI/PN/43/2013 dt. 4.10.2013 a Press Note a tihchhuah angina Chattisgarh, Madhya Pradesh, Mizoram, Rajasthan leh Delhi Legislative Assembly atan General Election neih tur a nih thu leh Gujarat leh Tamil Nadu State a bye-election neih tur a nih thu a puang a.

MizoramStatetana inthlanpui schedule chu a hnuai ami ang hi a ni e.
1.Date of Issue of Gazette Notification : 09.11.2013(Saturday)
2.Last Date for Nominations: 16.11.2013 (Saturday)
3.Date for Scrutiny of Nominations: 18.11.2013 (Monday)
4.Last Date for withdrawal of Candidatures: 20.11.2013 (Wednesday)
5.Date of Poll if necessary: 04.12.2013 (Wednesday)
6.Counting of Votes: 08.12.2013 (Sunday)
7.Date before which the election shall be completed: 11.12.2013 (Wednesday)

Election Commission of India in inthlan a puan ni atangin Election Model Code of Conduct pawh hman nghal a ni.
Source: DIPR Mizoram 

*NOBEL PRIZE 2013 FOR CHEMISTRY
Martin Karplus (US-Austrian citizen), Michael Levitt (US-British citizen), leh Arieh Warshel (US and Israel citizen) te chuan Chemistry ah Nobel Prize 2013 dawng tur a thlan anni. Computer simulation hmanga chemical processes tihdan thar an hmuhchhuah vanga dawng an ni. Heng scientist 3 te hian lawmman 8 million Swedish krona ($1.2 million) an insem tlang ang,kumin december thla ah Nobel Prize hi hlan anni ang.

Dr.Martin Karplus hi kum 83 mi a ni a Harvard University leh the Université de Strasbourg, France ah te emeritus professor a ni, Dr.Michael Levitt hi kum 66 mi niin Stanford University a professor tanglai a ni a, tin, Arieh Warshel hi kum 72 a upa a ni a Juda mi niin University of Southern California ah Professor tanglai a ni bawk.
 
* Vawiin Cyclone thli in Andaman thliarkar a nuai a, darkar 48-72 hnuah Andhra Pradesh leh Odisha a thleng hman tur a beisei a ni. Meteorological department te sawi danin 12 oct zanah 175-185 kmph chakin Anhra Pradesh hmar lam leh Odisha chhim lam a nuai dawn niin an chhut. A.P Sorkar hotute pawn he cyclone thli lo thawk tur hi lo inralring in hmun him lamah mipuite an sawn chhuak mek a ni.

*Pakistan sipai roreltu hlui leh President hlui ni bawk Pervez Musharraf chu vawiin khan court in bail in an chhuah a naktuk ah Dubai lam pan a thlawhchhuah rin a ni. Kum 1999 a Sipai chakna hmanga Pakistan a roreltu Gen.Musharraf hi Islamabad khawpawn ah khawi dang kal chhuak thei lo in sorkar thupek angin house arrest in dah mek a ni a, atan chuan ram danga awmbo leh mai hi a tha zawk in mitam tak chuan an ngai a ni.
 
7.10.2013
*Naktuk atang hian India ram pum ah rel(train) chuan man 2% in tihpun a ni dawn. Second class ordinary(Non-Suburban) chu Rs.5 in tih pun a ni ang a, Second Class Ordinary ( sub-urban) leh Second Class Monthly Season Tickets man te erawh tihdanglam a ni lo. Sorkar thuchhuah in a tarlan danin Indian railway te hian diesel leh electricity man sang vangin Rs.Vaibelchhe 1,200 laiin an hek tawh a ni.
 
*Andhra Pradesh state thendarh duhloh vangin Andhra leh Rayalaseema bial chhung a khaw tam tak ah mipuiten nawrh an buatsaih vangin nunphung a khaihlak nasa hle. Vawiin khan heng bial 2 ah te hian rel(train) kal 24 chuang te pawh chawlh tir anni a, electric enkawltute pawn nawrh an huaihawt avangin eng pek chhuak pawh a khailak nasa hle. Hmun tam tak a police ten nawrh huaihawt tute hnawhdarh nan teargas leh tiang te pawh an hmang hial a ni.
 
6.10.2013
*HYDERABAD MIZO ASSOCIATION 2013-2014 HRUAITU THLAN THAR TE:
President: Dr.C.Dothanga IPS(Retd.)
Vice President: Pu Samuel Lalnghatliana Ralte
General Secretary: Tv. Vanlalhruaitluanga Bochung
Joint Secretary: Tv. Rotluanga Ralte
Cultural Secretary: Tv. HVL Zarzoliana
Sports Secretary: Tv. Ricky Malsawmtluanga
Information Secretary: Tv. Ruben Lalruatfela
Treasurer: Nl. R.Lalhlimpuii
Financial Secretary: Nl. Lydia Vanlalsiami
 
*Kumin Mizoram Legislative inthlan lai chu Synod Khawmpui, Khatlaa neih tur nen a in nan avangin nimin khan Synod hruaitute chuan CEO Ashwani Kumar lenchilhin in-thlan sawn turin an ngen niin kan thulakna chuan a sawi.

“December ni 3-8 chhungin Synod Khawmpui neih tur a ni a, hetah hian Presbyterian Pastor zawng zawng leh Upa tam tak 1700 lai an kal dawn a, hemi a nih avang hian kan Synod hotute chuan Inrinni khan CEO hi an hmu a ni.” tiin Upa Lalramthanga, General Secretary MPF chuan Zalen palai a hrilh a. Thawtanni lamah lehkha thehluh tum a ni a; MPF, Tlawmngai pawl leh Party te pawhin an thlawpna an tihlan an beisei thu a sawi bawk.

Upa Ramthanga sawi zel danin vote chhiar ni hi Pathianni a nih avangin Synod hruaitu lam chuan a rem chiah loa hriatna an nei bawk a ni.

Kohhran pakhat in ‘secular’ ram inthlan sawn tir tum hi thil kalphung tur a ni ngai em? tia kan palai in zawhna a zawh chu chhangin, “Mizoram CEO hian inthlan hun lai hian engemaw thil lian tham a thleng em tih a thlir tur a ni a, UPC an ni emaw Salvation an ni emaw lam a ni lo a. Election Commission chuan vote thlak tam turin mitin a fuih thin a, vote thlak tur pawhin a duh a ni. Inthlan hi sawn a nih loh chuan mi 1700 chuan vote an thlak thei lo a ni mai. Pastor rual leh thingthlang atang pawhin kal an duh vek dawn a, CEO hian vote thlak thei lo tur chiang sa hi chu a thlir thiam turah kan ngai,” tiin a sawi bawk a ni.
Source: http://zalen.co.in/

No comments:

Post a Comment